Hajneken na udaru Orbana zbog - petokrake

Izvor: Blic, 21.Mar.2017, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hajneken na udaru Orbana zbog - petokrake

Crvena zvezda, zaštitni znak piva Hajneken, mogla bi da postane žrtva nastojanja Mađarske da se očisti od totalitarnih simbola koji se vezuju za godine nacističke okupacije a, u ovom slučaju, za 40 godina komunističke vladavine, javlja agencija Rojters.

Desničarska vlada premijera Viktora Orbana, koja se sprema za izbore u aprilu iduće godine, kaže da ima "moralnu obavezu" da zabrani komercijalnu upotrebu simbola kao što su svastika, srp i čekić i crvena zvezda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Parlament je počeo raspravu o predlogu da se zabrani njihova upotreba.

Hajneken ima logo u obliku zvezde tokom najvećeg dela svoje dugogodišnje tradicije od kada je u drugoj polovini 19. veka proizveo prvo pivo, a boju je promenio u crvenu 1930-ih godina. Smatra se da zvezda predstavlja simbol pivara ili različitih faza u procesu proizvodnje piva.

Međutim, crvena zvezda je takođe bila glavni simbol komunizma.

Prema predlogu novog zakona, kompanije koje budu koristile navedene simbole mogle bi da budu kažnjene novčanom kaznom u iznosu do dve milijarde forinti (6,97 miliona dolara) i zatvorskom kaznom.

Portparolka Hajnekena nije želela da komentariše predlog zakona, a komentar je odbio i portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, koji ipak nije odbacio mogućnost da bi na osnovu tog zakona Hajneken pivo sa svojim sadašnjim logom moglo da bude zabranjeno, navodi britanska agencija.

Potpredsednik mađarske vlade Žolt Semjen, koji je zajedno sa šefom Orbanovog kabineta Janošem Lazarom obrazložio ovaj zakon, rekao je prošle nedelje, kako su prenelei mediji, da crvena zvezda u Hajnekenovom logou ima "očigledno političko značenje".

Istovremeno, kako navodi Rojters, Semjen nije negirao da je inicijativa za ovu zabranu povezana sa Hajnekenovom pravnom bitkom koju vodi protiv malog proizvođača piva, delom u mađarskom vlasništvu, u rumunskoj Transilvaniji, gde žive stotine hiljada Mađara - a zbog upotrebe imena ovog popularnog brenda tamo.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Heineken na udaru Orbana zbog petokrake

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 21.Mar.2017

BUDIMPEŠTA – Crvena zvezda, zaštitni znak piva Heineken, mogla bi da postane žrtva nastojanja Mađarske da se očisti od totalitarnih simbola koji se vezuju za godine nacističke okupacije a, u ovom slučaju, za 40 godina komunističke vladavine, javlja agencija Rojters..Desničarska vlada premijera...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.