HIČKOKOVSKA REŽIJA NAJLUĐE SEZONE U ISTORIJI: Na KRAJU je sudija OTEO trofej Crvenoj zvezdi (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2021, 22:08

HIČKOKOVSKA REŽIJA NAJLUĐE SEZONE U ISTORIJI: Na KRAJU je sudija "OTEO" trofej Crvenoj zvezdi (VIDEO)

Svakako neponovljivo.

Do titule u šampiona Evrope Bariju 1991. najveći uspeh Crvene zvezde je bio finale Kupa UEFA 1979. Uoči te sezone crveno-belima, koji je preuzeo trener Branko Stanković, nisu davane velike šanse u Evropi. Prolazili smenu generacija. Dušan Savić i Miloš Šestić zbog nediscipline bili su "na ledu" kod Stankovićevih prethodnika, trenerskog dvojca Gojko Zec – Milovan Đorić

Zvezda se u prelaznom roku nije pojačala nekim zvučnim imenima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pa su u njenom sastavu i dalje nastupali fudbaleri koji su do juče igrali u Drugoj ili republičkoj ligi – Dragan Miletović je u redove crveno-belih pristigao iz kosovskomitrovačke Trepče, Milan Jovin iz Novog Sada, Ivan Jurišić i Zdravko Borovnica iz zrenjaninskog Proletera. Doveden je Cvijetin Blagojević koji je u tuzlanskoj Slobodi takođe bio u nemilosti trenera.

Kako se Zvezda posle prve utakmice prvog kola Kupa UEFA vratila iz istočnog Berlina sa pet golova u mreži (poraz od domaćeg Dinama 2:5), mnogi su je već prežalili. Kada je Hans-Jirgen Ridiger, čovek koji je tri puta zatresao mrežu crveno-belih u Berlinu, u 12. minutu meča na beogradskoj Marakani postigao gol za vođstvo Dinama na poluvremenu, i oni malobrojni koji su verovali u čudo, digli su ruke.

U poslednjih pola sata susreta počinje da se dešava potpuno neočekivan rasplet. Dušan Savić konačno izjednačuje u 58. minutu, a Borovnica sa dva pogotka (u 69. i 80. minutu) najavljuje dramu u samoj završnici meča. U poslednjem Zvezdinom napadu Šestić ubacuje sa desne strane, a Luc Ajgendorf  nespretno šalje loptu u sopstvenu mrežu.

Drugo kolo je bilo za nijansu manje stresno. Golom Blagojevića Zvezda u španskom Hihonu pobeđuje domaći Real Sporting. Autogolom Borovnice, Španci u Beogradu izjednačuju ukupni rezultat, a plasman crveno-belima u treće kolo donosi Vladimir Petrović – Pižon.

A onda kreće Zvezdin hod Evropom po receptu: 1:0 na domaćem terenu, 1:1 u gostima. Tako su eliminisani engleski prvoligaši Arsenal, koji je te sezone u Kupu UEFA bio bolji od splitskog Hajduka, i Vest Bromvič Albion.

Blagojević je Zvezdi doneo minimalnu pobedu u Beogradu. Arsenal je u revanšu, na čuvenom Hajberiju, poveo početkom drugog poluvremena, a samo dva minuta pre kraja izjednačio je Savić perfektnim poluvolejem iz neposredne blizine, posle briljantne kombinacije u kojoj su učestvovali Pižon-Petrović i Blagojević.



Fantastičnim golom Savića iz slobodnog udarca, ponovo u finišu susreta, Zvezda je obezbedila minimalnu prednost pred odlazak na noge Vest Bromvič Albionu u četvrtfinalu Kupa UEFA.

I u revanšu  ista priča kao protiv Arsenala – domaćini su poveli, a Šestić izjednačuje pet minuta pre kraja i vodi Zvezdu u polufinale i susret sa Hertom.

Znatno oslabljena, Zvezda je u prvoj utakmici u Beogradu, umesto u poslednjim, kako je navikla svoje navijače, jedini gol postigla u uvodnim minutima. Centrirao je Mile Jovin, Savić se poklonio i to je bila još jedna minimalna pobeda pred put u Berlin, ovaj put, Zapadni.

Herta, koja se te godine borila za opstanak u Bundesligi, iznenadila je pomalo konfuzne crveno-bele i povela sa 2:0. Ali kao po starom dobrom scenariju, finiš je opet pripao Beograđanima. Šestić tri minuta pre kraja postiže gol vredan finala Kupa UEFA sa Borusijom iz Menhegladbaha.

Crvena zvezda je 9. maja 1979. godine u prvoj finalnoj utakmici Kupa UEFA remizirala protiv Borusije iz Menhengladbaha u Beogradu 1:1 (1:0).

Miloš Šestić je doveo crveno-bele u vođstvo u 22. minutu, a autogolom Ivana Jurišića u 60. minutu klub iz Zapadne Nemačke se spasao poraza.

Gorela je Marakana, bilo je 90.000 gledalaca, a neki tvrde i nekoliko hiljada više. Reka navijača očekivala je da Crvena zvezda u svom prvom velikom evropskom finalu napravi zalihu za revanš u Menhengladbahu i donese pehar Kupa UEFA u svoje vitrine.

Revanš se igrao 23. maja na „Rajnstadionu“ u Dizeldorfu.

Arbitar koji je zavio crveno-bele u crno je bio Italijan Alberto Mikeloti. On je u 18. minutu prestrogo pokazao na belu tačku posle starta nesrećnog Jurišića nad Alanom Simonsenom koji je i izveo penal.

Dok je lopta stajala na kreču Dule Savić je prišao i pljunuo na nju, ali ni to nije pomoglo golmanu Aleksandru Stojanoviću. Zvezda  je bila bolji rival, Menhengladbah se branio 80 minuta, ali napadači gostujuće ekipe nisu uspeli da postignu pogodak i trofej je ostao u Nemačkoj.

Boje Zvezde u tom čuvenom revanš meču finala branili su: Stojanović, Jovanović, Miletović, Jurišić, Jovin, Muslin, Petrović, Blagojević, Milovanović, Savić i Milosavljević. Na klupi je sedeo Branko Stanković.

Bila je to sezona za Zvezdu koju kao da Hičkok režirao. Čak iako nije imala srećan kraj, ostaje nezaboravna i neponovljiva. Za starije Zvezdaše nikad preboljena.

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda srpska atletičarka Ivana Španović
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.