Fudbaleri Zvezde u plej-ofu Lige šampiona idu na Makabi ili Apolon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2022, 12:59

Fudbaleri Zvezde u plej-ofu Lige šampiona idu na Makabi ili Apolon

Žrebom u Nionu danas je odlučeno da će šampion Srbije Crvena zvezda u plej-ofu Lige šampiona igrati protiv Makabija iz Haife ili kiparskog Apolona, pod uslovom da prethodno eliminiše Pjunik u trećem kolu kvalifikacija.

Od ostalih parova na žrebu zanimljiv je potencijalni duel između Dinama iz Zagreba i Bodo Glimta iz Norveške. Hrvatski prvak će najpre u trećem kolu morati da eliminiše Ludogorec, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rival Bodu u trećem kolu kvalifikacija Žalgiris.

Zbog političkih tenzija između Azerbejdžana i Jermenije bilo je jasno da Pjunik ili Crvena zvezda neće moći na pobednika duela između Karabaga i Ferencvaroša, pa će prvak Azerbejdžana ili šampion Mađarske u plej-ofu igrati protiv pobednika duela između moldavskog Šerifa i Viktorije Plzenj iz Češke.

Danski Kopenhagen biće protivnik prvaku Turske Trabzonu.

U ligaškoj stazi, u kojoj nisu šampioni država, žrebom je odlučeno da će Dinamo iz Kijeva ili Šturm iz Graca na megdan Benfiki ili Mitjilandu. Belgijski Union Sen Žil ili Rendžers iz Glazgova igraće protiv Monaka ili PSV Ajndhovena.

Svi potencijalni parovi plej-ofa Lige šampiona:

Staza šampiona: Karabag/Ferencvaroš - Šerif/Plzenj, Bodo/Žalgiris - Ludogorec/Dinamo (Z), Makabi (H)/Apolon - Crvena zvezda/Pjunik, Kopenhagen - Trabzon, ligaška staza: Dinamo (K)/Šturm - Benfika/Mitjiland, Union Sen Žil/Rendžers - Monako/PSV.

Prvi mečevi plej-ofa Lige šampiona na programu su 16. i 17. avgusta, a revanši su zakazani za 23. i 24. avgust.

Makabi izbacio Olimpijakos, Apolon sa trojicom Srba

Na papiru deluje da su Izraelci nezgodniji rival.

Makabi je u drugom kolu kvalifikacija za elitno takmičenje napravio veliko iznenađenje eliminisavši favorizovani Olimpijakos iz Pireja. U Izraelu je bilo 1:1, a Makabi je u Atini držao čas fudbala i slavio sa 4:0.

Dvostruki strelac bio je Francdi Pjero, napadač iz Haitija koji je i najskuplji fudbaler u aktuelnom sastavu Izraelaca, a plaćen je ovog leta Genganu 1,6 miliona evra.

Prednost Crvene zvezde u odnosu na oba potencijalna rivala je činjenica da u nogama već imaju četiri prvenstvena duela u kojima su upisali sve četiri pobede, dok šampionati Izraela i Kipra još nisu počeli.

Makabi će prvi prvenstveni duel igrati 20. avgusta protiv Sahnina, a prvi meč plej-ofa Lige šampiona igraće se 16. ili 17. avgusta. Fudbaleri Crvene zvezde biće u njemu gosti, ukoliko prethodno eliminišu Pjunik. Revanš je 23. ili 24. avgusta.

Kiparski šampionat kreće tek krajem meseca, a Apolon će prvi meč odigrati 27. avgusta protiv Paralimnija.

Ekipa iz Limasola predstavlja pravu "legiju stranaca" i pod ugovorom ima čak 26 fudbalera koji su iz inostranstva. Među njima su i trojica srpskih fudbalera - bivši štoper Crvene zvezde Vukašin Jovanović, golman Aleksandar Jovanović i vezista Đorđe Denić.

Samo dva fudbalera kiparskog tima vrede milion evra prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt.de, a to su levo krilo Janis Pitas i ofanzivni vezista Ervin Onženda koji je karijeru počeo u PSŽ i čak skupio 16 nastupa za "svece". Njih dvojica su ujedno i najskuplji fudbaleri u taboru iz Limasola.

Ekipa Makabija iz Haife prema Transfermarktu procenjena je na 19,45 miliona evra, dok je Apolon iz Limasola procenjen na 16,15 miliona evra.

Sa druge strane, Crvena zvezda ima skoro tri puta skuplji tim od Izraelaca, jer je sastav srpskog prvaka procenjen na 54,65 miliona evra.

Plasman u Ligu šampiona doneo bi srpskom prvaku najmanje 20 miliona evra samo od nagrada UEFA, a do tog "džek-pota" moraće najpre protiv Pjunika, a zatim i protiv pobednika dvomeča između Makabija i Apolona.

Fudbaleri Crvene zvezde sutra (20.45) će dočekati Pjunik u Ljutice Bogdana u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, dok je revanš 9. avgusta (19.00) u Jerevanu.

Makabi će sutra (19.00) dočekati Apolon u Haifi, dok je revanš 9. avgusta na Kipru.

Stanković: Sa dosta pameti i strpljenja protiv Pjunika

Dosta smo radili i spremali se za ove kvalifikacije, analizirali smo Pjunik, ekipu koja dosta menja sistem, ali bićemo spremni za svaki zadatak, izjavio je trener fudbalera Crvene zvezde Dejan Stanković uoči sutrašnjeg starta kvalifikacija za Ligu šampiona protiv šampiona Jermenije.

"Znamo šta nas očekuje, igramo kod kuće, prihvatamo ulogu favorita, poštujemo svakog i sa dosta strpljenja i pameti ćemo ući u ovaj meč", rekao je Stanković na konferenciji za medije, uz konstataciju da, kao i uvek, očekuje sjajnu atmosferu i maksimalnu podršku sa tribina.

Stanković je dodao da je zadovoljan kako je ekipa otvorila sezonu, sa četiri pobede, kao i fizičkom spremom.

"Zadovoljan sam novajlijama, očekujem od njih da daju još više da uđu u istoriju Zvezde. Da se ne zavaravamo, neće biti lako i niko neće da nam se skloni. Nikoga nećemo potceniti", jasan je Stanković.

Zvezdin trener je dodao da se zna cilj, da će ići korak po korak i da je sada sve usmereno na 180 minuta protiv Pjunika, koje su veoma važne za klube.

"Očekujem jak otpor, ali na nama je da taj otpor slomimo. Videli smo da imaju kvalitet što smo pokazali i protiv Dudelanža", istakao je Stanković i otkrio da dosta poznaje jermenski fudbal i da je više puta boravio u toj zemlji dok je radio u UEFA i bio zadužen za razvoj omladinskog fudbala.

Na pitanje da li želi da komentariše eventualnog rivala u plej-ofu, pobednika duela između Makabija i Apolona, Stanković je rekao:

"Ne, ne želim".

Utakmica između Crvene zvezde i Pjunika igra se sutra od 20.45 sati.

Zvezda može na Šerif ako ispadne od Pjunika

Fudbaleri Crvene zvezde saznali su potencijalnog rivala u plej-ofu Lige Evrope, u kom će igrati ukoliko ne uspeju da eliminišu Pjunik iz Jerevana u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

U tom slučaju srpski prvak ići će na megdan poraženom iz duela između Viktorije iz Plzenja i moldavskog Šerifa.

Utakmice plej-ofa Lige Evrope na programu su 18. i 25. avgusta. Prvi potencijalni meč bio bi na programu u Beogradu, a revanš u Tiraspolju ili Plzenju nedelju dana kasnije.

Moldavski Šerif eliminisao je Crvenu zvezdu prošle sezone u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Kasnije se preko Dinama iz Zagreba domogao grupne faze elitnog takmičenja u kojoj je uspeo da savalada aktuelnog prvaka Evrope Real iz Madrida na gostovanju sa 2:1.

Ekipa Viktorije iz Plzenja eliminisala je Partizan u šesnaestini finala Lige Evrope u sezoni 2017/18. U Beogradu je bilo 1:1, a u revanšu 2:0 za Čehe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Stanković: Ne bežimo od uloge favorita, želimo što pre da slomimo otpor Pjunika

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Avg.2022

Trener fudbalera Crvene zvezde Dejan Stanković rekao je danas da njegova ekipa ne beži od uloge favorita u predstojećoj utakmici protiv Pjunika, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali da neće potceniti protivnika pošto želi da prođe u plej-of.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.