Izvor: MozzartSport.com, 08.Dec.2021, 09:19

Dan kada je Zvezdino dete sa druge planete popelo crveno-bele na svetski tron (VIDEO)

Tri decenije od istorijskog uspeha Vladimira Jugovića i njegovih saigrača

"Jugo, Jugo! Zvezdino dete sa druge planete", odzvanjaju i danas kroz misli svakog zvezdaša reči Milojka Pantića kad god u glavi premota film i priseti se jednog od najvećih uspeha u istoriji Crvene zvezde, ali i srpskog fudbala.

Vladimir Jugović, najmlađi u generaciji koja će zauvek zauzimati prvu stranicu u crveno-beloj istoriji, maestralnom partijom, verovatno najupečatljivijom >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << u bogatoj karijeri, pre tačno 30 godina u Tokiju, doveo je crveno-bele do svetskog trona i pobrinuo se da 8. decembar ostane crvenim slovom upisan u kalendaru kluba iz Ljutice Bogdana.

Pogotkom u 20. minutu duela sa čileanskim Kolo Kolom, pred oko 62.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Tokiju, hitri vezista bacio je u trans čuvenog komentatora, ali i milione navijača. Hladnokrvno gurnuvši loptu pored Morona u mrežu, 22-godišnji as prvaka Evrope, bacio je na kolena šampiona Južne Amerike.

Loptom koj ima oči Dejan Savićević znatno je olakšao posao mlađem saigraču, međutim čuvena desetka crveno-belih 23 minuta kasnije ponovo je dospela u centar pažnje, ali ovaj put jer je nasela na provokacije i zaradila direktan crveni karton. Činjenica da je Zvezda ostala sa igračem manje na megdanu borbenim Čileancima, nije bila dovoljna da zustavi inspirisanog Jugovića rešenog da tog dana u prestonici Japana uđe u večnost i sa sobom u istu povede saigrače.

Nakon tačno sat vremena igre Zvezdin biser iz Milutovca kraj Trstenika našao se na pravom mestu da odbijenu loptu posle pokušaja Darka Pančeva prosledi u mrežu i udvostruči vođstvo. Drugi put u 40 minuta Milojko Pantić je uskliknuo nadimak Zvezdine četvorke dok je ona, sa saigračima proslavljala gol nakon kojeg je svetska kruna prišla toliko blizu da su asovi u crveno-belom praktično mogli da je osete pod rukom.

Fenomenalan dan čete koju je sa klupe predvodio Vladica Popović upotpunio je gol Darka Pančeva u 72. minutu koji je ujedno i otklonio sve dileme, te se dvatesetak minuta kasnije Crvena zvezda i zvanično popela na planetarni tron.

Partija karijere mladića kojeg je samo nekoliko godina ranije na terenima Rasinskog okruga primetilo oštro fudbalsko oko legendarnog Tome Milićevića ostala je od strane Jugovića u amanet generacijama kojima će on ostati vodilja, ali i sinonim za utakmicu koja je upotpunila fenomenalni uspeh jedne generacije generacije. Dostignuće koje je mnogima pre, ali i posle ostao nedosanjani san.

Sjajnim izdanjem Jugović je zasluženo poneo epitet igrača utakmice, a onda je, još jednim maestralnim potezom upisao het-trik. Dok su saigrači oko Ilije Najdoskog, zamenika isključenog kapitena Dejana Savićevića, još euforično slavili sa trofejem u rukama, Jugović je primio nagradu Tojote za igrača utakmice. Međutim, umesto da preuzme ključeve najnovijeg Lend Kruzera, diku čuvenog japanskog proizvođača motornih vozila, vezista se opredelio za novčanu nagradu u vrednosti automobila, a premiju je potom podelio sa saigračima.

Kasniji as Sampdorije, Juventusa Lacija, Atletika, Intera i Monaka, već tada je potvrdio da je satkan od raritetnog materijala, onog od kojeg su sačinjeni samo najveći asovi, a uprkos njihovoj retkosti takvih je u Zvezdinoj generaciji sa početka devedesetih bilo sijaset o čemu govori i činjenica da su se igrači, neposredno pred put u Aziju odrekli klupskih premija koje su danima bile povod sporenja.

Tim koji je pokorio Evropu i svet, na terenu ali i van njega pokazao je da je predodređen da bude deo večnosti, značajan segment fudbalske istorije, a zvezdašima je posle političkih dešavanja koja su usledila i koja su uticala da se ova crveno-bela bajka završi upravo sa uspehom u Tokiju ostalo da se uz setni uzdah i danas pitaju gde bi ovom timu bio kraj u nekim drugim okolnostima.

---------------------

Tokio, 08. decembar 1991.

CRVENA ZVEZDA – KOLO KOLO 3:0 (1:0)

/Jugović 20, 60, Pančev 75/

Sudija: Kurt Retlisberger (Švajcarska).

Stadion: Olimpijski.

Gledalaca: 62.000.

Crveni karton: Savićević u 43.minutu.

CRVENA ZVEZDA: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević, Mihajlović.

KOLO KOLO: Moron, Garido, Margas, Ramirez, Salvitijera (od 65. Dambrovski), Mendoza, Vilčez, Bartičoto, Janes, Pizaro, Martinez (od 60. Rubio).

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZVEZDINO DETE SA DRUGE PLANETE - VLADIMIR JUGOVIĆ: Dan kada je ceo svet gledao Zvezdu na tronu (VIDEO)

Izvor: Kurir, 08.Dec.2021

Crvena zvezda je pre tačno na današnji dan postala šampion sveta.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.