Aleksa Matić veliki zaljubljenik u knjigu

Izvor: RTS, 12.Apr.2020, 14:00

Aleksa Matić veliki zaljubljenik u knjigu

Višak slobodnog vremena uzrokovan pandemijom koronavirusa, talentovani fudbaler Crvene zvezde Aleksa Matić provodi posvećen svojoj velikoj ljubavi - knjizi. U udobnosti svog doma u Novom Sadu, zamenik kapitena omladinske selekcije i momak koji je poznat kao veliki zaljubljenik u pisanu reč, govorio nam je kakav žanr preferira, koliko su štiva uticala na njega i objašnjava korelaciju između knjige i sporta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Svaki vid slobodnog vremena koristim da se posvetim knjizi, pa tako je slučaj i sada kada je vanredno stanje i kada svi ostajemo u domovima. Upravo čitam "Derviš i smrt" od Meše Selimovića i fasciniran sam delom. Generalno mi romani koji opisuju živote ljudi sa margine najviše prijaju", započeo je razgovor Matić.

"Krivac" za njegovu ljubav prema knjizi je mama.
"Uz majku sam počeo da čitam. Ona je profesor srpskog jezika pa se kod nas u kući stalno govorilo o knjigama. Takođe, baka mi je čitala pesmice kad sam bio mali, tako da sam zahvaljujući njoj zavoleo i poeziju."
Na mladog vezistu su različite knjige imale svojevrstan uticaj, a on posebno izdvaja jednu.
"Izdvojio bih delo Danka Popovića, zove se „Knjiga o Milutinu". Priča je o životu jednog srpskog seljaka koji je ratovao u Prvom svetskom ratu, gde se vidi tragedija koju je naš narod tada doživeo i preživeo. Delo nosi fenomenalnu poruku sa sobom i mogu da kažem da me je podstaklo da promenim odnos prema nekim stvarima u životu."
Knjiga ga istovremeno opušta i tera na razmišljanje, a Matić smatra da je to najbolji osećaj koji čovek sebi može da priušti.
"Svim zvezdašima bih preporučio da pročitaju „Tvrđavu" od Meše Selimovića i da se uvere u snažnu priču o ljubavi, poštenju i prijateljstvu koja je na fenomenalan način ispričana."
Fudbaler rođen 2002. godine ističe da i on sam poseduje dar za pisanje.
"Uvek sam se dobro snalazio u pisanju sastava i dobijao najbolje ocene iz te oblasti. Ne mogu da kažem da razmišljam o tome da napišem knjigu jednog dana, ali nikad se ne zna. Ako mi život i karijera daju dovoljno materijala, zašto da ne?"
Matić je poznat kao vrlo naočit mladić, zbog čega je uostalom i zamenik kapitena omladinaca Zvezde.
"Verujem da čitanje utiče pozitivno na moju igru na terenu. Trudim se da konstantno razmišljam, a knjiga mi pomaže u treniranju sivih ćelija", uz osmeh će uvek dobro raspoloženi Aleksa Matić.
 
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.