Izvor: Radio 021, 03.Apr.2020, 08:15

Zbog novih istraživanja ponovo se analizira da li svi treba da nose zaštitne maske

Da li svi treba da nose zaštitne maske kako bi pomogli u sprečavnju širenja virus korona? Ovo pitanje se u poslednje vreme često postavlja, a to će proceniti grupa savetnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Naime, studija koja je objavljena u SAD-u sugeriše da kapljice tokom kašljanja mogu da dosegnu šest metara u daljinu, a tokom kijanja i do osam metara. Predsedavajući panel diskusije Dejvid Hejman >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rekao je za BBC News da bi novo istraživanje moglo dovesti do promene saveta o nošenju maski.

SZO trenutno preporučuje da se držite udaljenosti od metar od osobe koja kija ili kašlje kako biste izbegli opasnost od infekcija. Osim toga, rekli su kako samo bolesne osobe i one koje brinu o njima treba da nose masku.

Sjedinjene Američke Države smatraju kako bi javnost trebalo da nosi platnene zaštitne maske. Naglašavaju kako su maske delotvorne samo ako se kombinuju s čestim pranjem ruku, ako se pravilno koriste i odlažu.

Velika Britanija, zajedno s drugim zemljama, uključujući SAD, savetuje da bi socijalno distanciranje trebalo da znači udaljenost od barem dva metra. Međutim, istraživači s Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) u Kembridžu u SAD-u koristili su kamere velike brzine i druge senzore kako bi precizno procenili šta se događa nakon kašljanja ili kijanja.

Otkrili su da izdisanje stvara mali brzorastući oblak gasa koji može da sadrži kapljice različitih veličina i da se najmanja od njih može preneti u oblaku na velike udaljenosti.

Dokazali su da kapljice tokom kašlja mogu dosegnuti udaljenost do šest metara i tokom kijanja, koje uključuje mnogo veće brzine, i do osam metara. Naučnica Lidija Bourouiba, koja je radila na istraživanju, kaže kako je zabrinuta zbog trenutnog koncepta "sigurne udaljenosti".

"Ono što izdahnemo, kašljemo ili iskijamo je oblak koji ima veliki zamah i može ići daleko, zarobljava kapljice svih veličina u sebi i nosi ih kroz sobu, što znači da procena udaljenosti od dva metra nije dobra", rekla je.

Menja li to savet o maskama?

Mišljenje profesorke Bourouibe je da bi u određenim situacijama, posebno u zatvorenim prostorima sa slabo provetrenim prostorijama, nošenje maski smanjilo rizik od širenja virusa korona.

Prema rečima Dejvida Hejmana, nova istraživanja s MIT-a i drugih institucija proceniće se jer sugerišu da bi se kapljice od kašlja i kijanja mogle preneti dalje nego što se prvobitno mislilo.

Ukoliko dokaze budu podržali i drugi stručnjaci, to bi dovelo do zaključka da je nošenje maski delotvorno ili čak i efikasnije od distanciranja. Hejman je dodao da maske treba nositi pravilno, preko nosa, i pažljivo ih skidati da ne biste pokupili virus rukama.

Osim toga, treba ih nositi dosledno, tačnije stalno.

"Maske za lice moraju se nositi pravilno, često menjati, ispravno uklanjati, sklanjati na sigurno i koristiti u kombinaciji s dobrim univerzalnim higijenskim pravilima", kazao je.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.