Izvor: Luftika.rs, 01.Mar.2021, 17:27

Završena sednica Kriznog štaba, medicinski deo predlaže uvođenje policijskog časa

Završena je sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, koja je počela u 15 sati. Kako saznaje Telegraf u ovom telu, nije isključeno ni da će sledećeg vikenda ugostiteljski objekti i tržni centri raditi do 14 sati. S obzirom na to da je u ponedeljak, 8. mart, Dan žena, može se desiti da i ovo bude tema, te da vikend pod ovakvim merama bude produžen.
Kako mediji pišu, medicinski deo Kriznog štaba tražio je potpuno zatvaranje Srbije na sedam dana.
– Medicinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << deo Kriznog štaba je predložio danas da se maksimalno spreči mgućnost svih kontakata kroz vid policijskog časa.
To je ono što oni vide kao jedino rešenje problema. Oni jasno kažu da bi to u ovom trenutku bilo najcelishodnije što se tiče epidemiološkog dela – rekao je Zoran Gojković, pokrajinski sekretar.
On je dodao da to nosi ekonomske posledice, te da se sastanu iznova kroz dan, dva.
– Moramo doneti računa o javnom zdravlju i o razmišljanjem o tome kako ćemo kao država uspeti da podnesemo ne samo ekonomski nego i socijalno, psihološki… eventualno novo zatvaranje.
Na pitanje o tome koji je njegov stav Gojković je rekao da poštuje zahtev struke, jer je lekar, te da mu je jasno da je veliko opterećenje na zdravstveni sistem, te da ljudi godinu dana rade na granici izdržljivosti.
– Još uvek imamo dobar odgovor. S obzirom na funkciju koju vršim, koja je na neki način i politička funkcija, nama je u ovom trenutku najveći problem da uspešno sprovedemo vakcinaciju, jer ako imamo povećan broj obolelih, mi ne možemo da vakcinišemo ljude – rekao je.
U vezi sa uvođenjem policijskog časa rekao je da postoje razlozi i za i protiv.
– Ulazimo u jednu fazu špekulacija. Želim da budem jasan, želja medicinskog dela Kriznog štaba jeste da se maksimalno spreče svi mogući kontakti, a to je jedino moguće policijskim satom i vanrednim stanjem, to nam omogućava zakon – rekao je.
On je rekao da je nemoguće kontrolisati one koje bi se okupljali u zatvorenom u slučaju zatvaranja ugostiteljskih objekata, a druga stvar jeste što ističu socijalni i psihološki problem, zbog čega se na predstojećoj sednici odlučuje o tome da li će se to desiti ili ne, rekao je navodeći da će odgovor biti doneti u skorom vremenskom periodu, te da ne može da precizira da li će se to desiti za dan, dva, tri.
Ističe kako se razmatraju pojačane mere zbog opterećenosti zdravstvenog sistema i nemogućnosti vakcinacije obolelih ljudi.
Na sednici će se, ranije je rekao naš sagovornik, najpre analizirati epidemiološka situacija u zemlji koja se pogoršava. Medicinski deo Kriznog štaba strahuje od novog pika tokom ovog meseca, a najviše zbog povratka svih gostiju sa planina.
– Bilo bi dobro da mere budu rigoroznije i tokom radnih dana, s obzirom na to da imamo sve veći broj prvih pregleda. Bolnice su sve punije. Ipak, pre će biti će opet da bude skraćenje radnog vremena za predstojeći vikend, a sve ostalo da ostane po starom – kaže naš izvor iz štaba.
Pored toga što se povećava broj prvih pregleda, sve su punije i bolnice, odnosno raste broj hospitalizacija.
Na prošloj sednici Kriznog štaba doneta je odluka da ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 14 sati vikendom.
Uprkos tome, bilo je onih koji su kršili ove mere.
Premijerka Srbije Ana Brnabić je juče izjavila da se nada da ćemo bez radikalnijih mera uspeti da smanjimo broj obolelih. Sa druge strane zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je Beograd bio u pravu kada je bio protiv skraćenja radnog vremena jer oni koji hoće da krše mere, oni ih krše.
U Srbiji je, prema poslednjim informacijama, korona virus potvrđen je kod 3.469 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 16 pacijenata.
Testirano je 13.286 osoba. Na respiratoru su 164 pacijenta.
Ukupno je vakcinisano 1.466.582, a revakcinisano 521.382.

Izvor: Telegraf

Žujović o žurci Željka Mitrovića i klubovima: Oni se iživljavaju, a posle mi moramo da ih lečimo

Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Deo Kriznog štaba za borbu protiv korone danas u Vranju

Izvor: OkRadio.rs, 02.Mar.2021, 10:49

Stručnjaci iz Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dolaze dana su Vranje, gde će se sastati sa predstavnicima lokalne samouprave i zdravstvenim radnicima. Kako je najavljeno, sastanku će prisustvovati  prof. dr Branislav Tiodorović, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, kao i predstavnici...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.