Zaraženo i šest medicinara iz Sombora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2020, 11:41

Zaraženo i šest medicinara iz Sombora

Od početka drugog pika epidemije, ukupno je 64 pacijenta obolelo od korona virusa u zapadnobačkom okrugu, a u poslednja 24 sata je od tog broja kod osam pacijenata potvrđeno prisustvo virusa.

Pacijenti na bolničkom lečenju imaju lakšu i srednje tešku kliničku sliku. Korona virusom zaraženo je i šest medicinskih radnika, od kojih su tri lekara somborske bolnice, a jedan od njih se nalazi na lečenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Kliničkom centru Vojvodine, dok su ostali u samoizolaciji.

"Imamo 27 kiseoničkih mesta u bolnici i 20 priključaka za respiratore. Trenutno imamo jedan fiksni respirator, a na raspolaganju su još četiri fiksna respiratora i dva transportna respiratora. Pacijenti dobijaju terapiju u skladu sa protokolom," dr Dragan Rastović, v.d direktora Opšta bolnica "dr Radivoj Simonović" Sombor.

Epidemiološka situacija u Somboru i okolini je u blagom pogoršanju.

"Apelovao bih na građane da je krajnje vreme da se uozbilje i da koriste maske, peru i dezinfiku ruke i obavezno da obezbeđuju socijalnu distancu, jer to je jedini način da se u narendom periodu epidemiološka situacija poboljša, inače će zdravstveni sistem biti pred pucanjem", kaže dr Rastović.

U somborskoj kovid ambuulanti čekanja za testiranja nema, a testova ima dovoljno.

"Imamo više pacijenata nego prethodnih nedelju ili dve dana i uglavnom su to mlađe osobe od 30 do 50 godina koje su se javile za testiranje sa težom kliničkom slikom, i već sa evidentnim razvojem bolesti. U proteklih nedelju dana imali smo šest pacijenata pozitivnih na serološkom testu, a oni su dalje upućeni prema bolnici i zavodu za javno zdravlje," kaže dr Zdravko Hlodik, načelnik Službe opšte medicine i pomoćnik direktora Doma zdravlja "dr Đorđe Lazić" Sombor.

Kovid odeljenje somborske bolnice raspolaže sa 66 bolničkih kreveta. Porast broja sumnjivih slučajeva je evidentan, pa se na građane apeluje da poštuju sve uvedene mere radi sprečavanja širenja korona virusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.