Za projekte srpskih naučnika protiv korone dva miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2020, 14:26

Za projekte srpskih naučnika protiv korone dva miliona evra

Fond za nauku Srbije otvorio je "Specijalni program istraživanja COVID-19", čiji je ukupni budžet od dva miliona evra namenjen projektima koji će doprineti efikasnom naučnom odgovoru na pandemiju korona virusa.

V.d. direktora Fonda za nauku Srbije Milica Đurić Jovičić kaže da postoji veliki broj naučnika u Srbiji sa inovativnim rešenjima koji mogu doprineti daljoj borbi protiv pandemije.

"Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neverovatno kratko vreme otvorena je laboratorija Vatreno oko, napravljen je srpski ELISA test, respirator, i još mnogo toga", rekla je Đurić Jovičić.

Kako je saopštio Fond za nauku Srbije, Đurić Jovičić je navela da se u okviru ovog programa očekuju predlozi koji mogu brzo pružiti efikasna rešenja i doprineti borbi protiv KOVID-19, ali i drugih prirodnih katastrofa.

Program ima unapred propisane teme koje su grupisane u okviru (bio)medicinskih nauka, (bio)medicinskog inženjerstva i informacionih tehnologija, kao i ekonomskih, socioloških, psiholoških istraživanja i upravljanja složenim sistemima.

Program podržava primenjena naučna istraživanja, međunarodnu saradnju, kreiranje multidisciplinarnih timova, kao i konzorcijumsko podnošenje projekata.

Predloge projekata mogu podneti istraživači zaposleni u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama.

Ukupan budžet programa je dva miliona evra, a finansira se iz zajma Svetske banke kroz "Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE)".

Ukupan budžet po projektu je 200.000 evra, uz izuzetak za istraživanja iz biomedicinskih oblasti gde je dozvoljena kupovina kapitalne opreme i u tom slučaju može biti odobreno do 500.000 evra za projekat.

Rok za podnošenje predloga projekata je 10. jun, a u Fondu za nauku Srbije navode da istraživači prvo treba da podnesu skraćene verzije predloga projekata koji će ići na evaluaciju programskog odbora, a nakon toga će naučnici, koji budu najviše ocenjeni prema definisanim kriterijumima, biti pozvani da dostave celokupan predlog projekta.

Početak realizacije projekata očekuju već tokom avgusta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.