Za bolovanje u Srbiji zbog korone isplaćuje se 65 odsto plate, a može i cela: Ko donosi odluku?

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2020, 10:36

Za bolovanje u Srbiji zbog korone isplaćuje se 65 odsto plate, a može i cela: Ko donosi odluku?

U Uniji poslodavaca Srbije je rečeno da isplata pune zarade tokom bolovanja zbog korona virusa nije zvanično obavezujuća

Zbog pandemije korona virusa, mnogo toga se promenilo u načinu života i rada. Do promena je došlo i kad su u pitanju bolovanja. Naime, obolelima od korona virusa tokom odsustva s posla se po zakonu isplaćuje 65 odsto zarade, ali poslodavci imaju mogućnost da donesu i odluku da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << isplati cela.

Razlog za to je preporuka Vlade Srbije s početka aprila koja omogućava poslodavcima da promene odgovarajuća akta. Na osnovu toga bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju s posla zbog potvrđenog korona virusa, mera izolacije ili samoizolacije, zarada bila isplaćivana u celosti, ali odluku o visini plate, ipak, donosi poslodavac.

, ali da je tačno da poslodavci imaju tu mogućnost.

Inače, Zakon o radu predviđa obavezu poslodavca da za vreme privremene sprečenosti za rad u prvih 30 dana odsustva zaposlenom isplati najmanje 65 odsto prosečne zarade. Prosek se računa u prethodnih 12 meseci, uz mogućnost da se kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu i ugovorom o radu to pravo utvrdi u većem iznosu.

Vlada Srbije je preporukom poslodavcima, koja je još uvek na snazi, obuhvatila i bolovanje koje je nastupilo kao posledica neposrednog izlaganja riziku po osnovu obavljanja poslova i radnih zadataka, službenih dužnosti i kontakta s licima kojima je potvrđena korona, naložena mera izolacije ili samoizolacije. U zaključku Vlade Srbije se ukazuje na to da se "odsustvo s posla dokazuje rešenjem nadležnog organa (sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova...) ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad - doznakom, u skladu sa zakonom".

Iz Ministarstva rada ranije su rekli da taj zaključak nije vremenski ograničen na period vanrednog stanja. Kako su objasnili, nema smetnji da poslodavci, svojim kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, urede naknadu zarade za slučaj odsustva s rada zbog privremene sprečenosti za rad veću od naknade uređene Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković kazao je da isplata pune zarade usled bolovanja zbog korone nije obavezujuća, već da je to mogućnost. Objasnio je da sve, ipak, zavisi od slučaja, imajući u vidu različitu poslovnu kulturu u kompanijama.

On je naveo da je ranije bilo dosta zloupotreba korišćenja bolovanja, te da su zato poslodavci bili oprezni. Atanacković kaže da sada ima primera da poslodavci radnicima isplaćuju celu platu i kada su na bolovanju, ne samo zbog korona virusa već i kad su u pitanju drugi zdravstveni problemi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.