ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: U Srbiji donete nove mere - Tiodorović upozorio na epidemiološku situaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021, 16:04

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: U Srbiji donete nove mere - Tiodorović upozorio na epidemiološku situaciju

Presek korona virusa u Srbiji.

Krizni štab za borbu protiv virusa korona sastao se danas. Sednica ovog tela bila je zakazana zbog smanjenja broja preminulih i novozaraženih virusom korona.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u prethodnih 24 sata na koronavirus testirano 12.869 građana od kojih je 1.366 novozaraženih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Preminuo je 21 pacijent, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalaze 138 obolela

Na pitanje da li će biti većih proslava i do koliko će raditi ugostitelji koji sutra kreću da rade, dr Tiodorović kaže da je sve potpuno jasno.

- Nema promena što se proslava tiče, nismo o tome razmatrali, a ugostiteljski objekti radiće do 22 sata, bez muzike i uz strogo poštovanje mera - rekao je dr Tiodorović.

Dr Tiodorović naglasio je da što se benefita za vakcinisane tiče, o tome se mora dalje razmatrati i videti sve opcije ali se o tome mora oprezno razmatrati jer su u to uključena i ljudska prava.

Branislav Tiodorović osvrnuo se na uslove koji se postavljaju prilikom donošenja novih mera.

- Moramo polako i oprezno da donosimo nove mere, uz poštovanja svih naših lekara koji se trude da spase naše živote. Mi razmišljamo o svim novim merama, kao i onim u Izraelu, ali moramo da budemo oprezni - ističe Tiodorović.

Tiodorović se osvrnuo i na to da li se može očekivati, ukoliko se nastavi trend smanjenje broja obolelih i vakcinacija neke nove mere koje će se ticati otvaranja noćnih klubova i šta se dešava sa kovid pasošima.

- Što se drugog pitanja tiče, doneli smo odluku da svi naši građani koji su u inostranstvu vakcinisani moći će da uđu u našu zemlju bez ikakvog karantina ili PCR testova, samo uz sertifikat o vakcinaciji. Kao i mi prema njima, tako se nadamo da će i oni postupati sa našim građanima i našom zemljom što će nam omogućiti bolju komunikaciju - rekao je Tiodorović i nastavlja:

- Noćni klubovi su težak problem. Prošle godine su nam doneli mnogo jakih udaraca. Verujem da su oni spremni da za rad. Ali, sačekaćemo malo. Kad budemo imali manje od 100 novopozitivnih na dnevnom nivou, onda možemo da ih otvorimo. Ako postignemo 60-70 odsto kolektivnog imuniteta, zašto da ne - ističe Tiodorović.

- Obratiću se sa dragi naši saborci - počeo je dr Tiodorović obraćanje po završetku sednice zahvaljujući se medijima na pomoći u borbi protiv korone.

- Svesni smo realne situacije, ali i epidemiološke situacije. Imali smo divnih pet, šest dana odmora i iskoristili na, nadam se, najbolji mogući način. Moramo biti svesni da se nisu sve mere koristile. Bilo je lepo vreme i mnogo opuštanja, zato je zdravstveni sistem spreman za narednih sedam do deset dana, kada se očekuje određeni broj novozaraženih, ali ne u meri kao što smo imali za Sretenje - govori Tiodorović i dodaje:

- Danas smo doneli jasnu odluku svi zajedno, da se kafići i restorani puste u zatvorenom delu od sutra, ali se moraju poštovati 50 posto iskorišćenosti porsotoria, da se mora poštovati razdaljina između koristinika, neće biti muzike. Virus je tu, sa njim nas čeka još teža borba. Biće i kažnjavanja, ako se ne budu poštovale mere - rekao je Tiodorović i dodaje:

- Muzika prestaje posle 18 sati, to je potpuno jasno. I da dodam, nismo razmatrali druge zahteve. Ima onih koji će morati da dobro oblazlože okupljanje više od pet ljudi. Nema okupljanja više od pet ljudi.

Ovaj oprez u medicinskom delu Kriznog štaba nadam se da razumete, objašnjava Tiodorović.

Virus je tu, u našem okruženju i moramo biti sigurni da sa njim nismo završili i da zato moramo biti na oprezu, rekao je dr Branislav Tiodorović.

Od sutra važi primena ove nove odluke pod navedenim uslovima, koji se znaju i biće stroga kontrola poštovanja ove mere i uslova, podsetio je dr Tiodorović.

Kako se saznaje, pala je definitivna odluka da se od sutra omogućava rad svih ugostiteljskih objekata i u zatvorenim prostorima.

Od sutra ugostitelji u zatvorenim objektima mogu da rade do 22 sata, sa 50 odsto kapaciteta, bez muzike.

Nezvanično, najavljeno je popuštanje mera. To znači da bi delovi kafića i restorana koji se nalaze u zatvorenom prostoru, od subote 8. maja mogli biti otvoreni. Prema merama koje su trenutno na snazi, dozvoljen je rad ugostiteljskih objekata, ali samo u baštama ili putem šalterske prodaje.

Mogućnost kompletnog otvaranja kafića i restorana najavio je ranije i dr Branislav Tiodorović. On je rekao da će kafići i restorani biti otvoreni 8. maja ako se epidemiološka dovoljno popravi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio eventualno popuštanje mera, rekavši da će se razmotriti da li da se od 7. maja otvore restorani zbog bolje epidemiološke situacije.

Prema jučerašnjim podacima, situacija sa virusom korona juče se blago pogoršala, a zabeleženo još 1.402 slučajeva infekcije, dok su preminule još 22 osobe. To je oko 200 slučajeva više nego prethodnog dana. Međutim, očekuje se da broj zaraženih uskoro opadne na trocifren broj, dok je poslednjih meseci taj broj bio konstantno po više hiljada.

Takođe, masovna vakcinacija je smanjuje broj novozaraženih. U Srbiji je do sada dato 3.661.516 doza vakcina protiv korona virusa, a obe doze primilo je 1.604.760 građana.

Vakcinacija u nekim tržnim centrima je već počela, a predsednik Srbije je danas rekao i da su već napravljeni sporazumi po kojima će građani Srbije bez PCR testa putovati u Grčku i Mađarsku, kao i da se radi na sporazumima sa Egiptom i Turskom.

Najava predsednika Vučića da će svi koji se budu vakcinisali bar jednom dozom do 31. maja dobiti još po 3.000 dinara ohrabriće još veći broj ljudi da se uključe u imunizaciju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.