ZATVARA SE KATALONIJA: Zdravstveni sistem pred pucanjem, korona pobeđuje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Okt.2020, 17:17

ZATVARA SE KATALONIJA: Zdravstveni sistem pred pucanjem, korona pobeđuje!

Nove mere stupaju na snagu sutra

Katalonija je danas najavila 15-dnevnu zabranu ulaska i izlaska sa svoje teritorije, što je najnovije u nizu ograničenja koja su španski regioni preduzeli da bi pokušali da obuzdaju širenje Kovid-19.

Bogati severoistočni region, u kome se nalazi Barselona, ima drugi najveći broj zaraženih i smrtnih slucajeva u Španiji.

Katalonski zvaničnici su rekli da su nove mere, koje uključuju zatvaranje bioskopa i pozorišta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i produženje zatvaranja barova i restorana, od suštinskog značaja da bi se obezbedilo da bolnice mogu da prime sve pacijente koje treba zbrinuti.

- Naš zdravstveni sistem ne može da se nosi sa ovim nivoom stresa. Ne može da podnese mnogo više - izjavila je katalonska šefica zdravstva Alba Verges.

Tokom vikenda stanovnicima Katalonije neće biti samo zabranjeno da napuste svoj region, već i svoje opštine.

.

- Vlada je svesna da su građani umorni od višemesečnog truda i odricanja, od nemogućnosti da rade ono što su nekada radili, da zagrle ljude, porodicu i prijatelje - rekao je španski ministar zdravlja Salvador Ilja, ali je dodao da nije vreme za relaksaciju mera, jer Španiju čekaju vrlo teške nedelje i meseci.

Poslanici u Madridu će danas raspravljali o uvođenju vanrednog stanja u celoj zemlji, za koje centralna vlada želi da traje do maja, a kako bi regioni dobili pravnu podršku za preduzimanje restriktivnih mera.

Posle mnogo političkih prepirki, vlada očekuje se da će dobiti dovoljnu podršku u parlamentu kasnije danas. Ali to neće biti kraj neizvesnosti za Špance, jer će vlada prepustiti svakom regionu da odluči o sopstvenim merama za suzbijanje pandemije.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.