ZARAŽENO PRVO DETE! Pretpostavlja se da je DEVOJČICA (4) pokupila virus u bolnici

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2020, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZARAŽENO PRVO DETE! Pretpostavlja se da je DEVOJČICA (4) pokupila virus u bolnici

Novi slučajevi korona virusa vrtoglavo se šire celim svetom.

Do sada je potvrđena smrt 2.708 ljudi, a broj zaraženih je prešao 80.000. Srećom, ima i onih koji su preboleli virus, a njihov broj je 27.879. Prema najnovijim informacijama, zaraženo je i prvo dete.

Juče je potvrđen i prvi sličaj u susednoj Hrvatskoj. Reč je o mladiću koji je boravio u Italiji koja se smatra trenutno najvećim žarištem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Evropi. U Italiji je zaraženo više od 320 osoba, a umrlo je njih 11, uglavnom starijih ljudi.

U Šapcu su obavljena testiranja zbog pacijenta koji se nedavno vratio iz Italije, ali se ispostavilo da su nalazi negativni.

Čim je zaraza krenula da se širi Kinom, naše Ministarstvo zdravlja je polovinom januara aktiviralo broj telefona 064 8945 235 na koji mogu da se jave svi putnici koji su bili u zaraženim područjima, a koji imaju simptome koji podsećaju na novu bolest.

Kako javljaju jutros italijanski mediji, korona virusom zaraženo je prvo dete. Radi se o devojčici staroj 4 godine iz mesta Kastiljone de Ada u Lombardiji. Ovo mesto se nalazi u crvenoj zoni. Pretpostavlja se da je devojčica virus pokupila u bolnici u Kodonju kada je tamo bio hospitalizovan prvi poznati zaraženi u Italiji. Devojčica ima blage simptome gripe.

Još jedan hotel u Evropi od danas je u karantinu zbog pojave koronavirusa. Radi se o "Grand hotel Evropa" u austrijskom gradu Insbruk, gde je recepcioner, inače državljanin Italije, oboleo od koronavirusa.

Početkom nedelje hotel na Kanarskom ostrvima je stavljen u karantin jer su gosti hotela, bračni par, pozitivni na taj virus. U Insbruku su inače zabeležene prve dve osobe u Austriji pozitivne na koronavirus.

Epicentar je u Kini gde je zabeleženo 77.666 slučajeva, od kojih je 2.664 bilo fatalno.

Dalje, po broju obolelih slede Južna Koreja (977 obolelih, 11 mrtvih), na kruzeru "Diamond princess" zarazilo se 691 osoba i one će uglavnom da budu lečene u Japanu. Potom slede Italija (323 obolelih, 11 mrtvih), Japan (161 obolelih, 1 mrtav), Iran (95 obolelih, 16 mrtvih).

Singapur (91 obolelih), Hongkong (85 obolelih, 2 mrtva), SAD (57 obolelih), Tajland (37 obolelih), Tajvan (31 obolelo, 1 mrtav), Bahrein (23 obolelih), Australija (22 obolelih), Malezija (22 obolelih), Nemačka (17 obolelih), Vijetnam (16 obolelih), Francuska (14 obolelih, 1 mrtav), Velika Britanija (13 obolelih), Ujedinjeni Arapski Emirati (13 obolelih), Kanada (11 obolelih), Makao (10 obolelih), Kuvajt (9 obolelih), Španija (6 obolelih), Irak (5 obolelih), Oman (4 obolelih), Filipini (3 obolelih, 1 mrtav), Indija (3 obolelih), Austrija (2 obolelih), Izrael (2 obolelih), Rusija (2 obolelih), Avganistan (1 oboleo), Alžir (1 oboleo), Belgija (1 oboleo), Kambodža (1 oboleo), Hrvatska (1 oboleo), Egipat (1 oboleo), Finska (1 oboleo).

Po jedan slučaj zaraze zabeležen je i u Libanu, Nepalu, Šri Lanki, Švedskoj i Švajcarskoj.

Da podsetimo, resorno ministarstvo naložilo je da se studijska putovanja i ekskurzije u Italiju odlože do stabilizacije zdravstvene situacije u toj zemlji.

Istovremeno, iz Ministarstva spoljnih poslova data je preporuka građanima Srbije da ne putuju u regije koje je Vlada Italije označila kao kritične.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.