ZA OVIM PROIZVODIMA NAGLO PORASLA POTRAŽNJA: Evo šta Srbi masovno kupuju onlajn

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2020, 15:49

ZA OVIM PROIZVODIMA NAGLO PORASLA POTRAŽNJA: Evo šta Srbi masovno kupuju onlajn

U pojedinim prodavnicama tehničke robe od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa onlajn prodaja je povećana za 50 odsto, a najveći rast beleži prodaja računara, IT opreme i gejming konzola, dok su se na listi najbolje prodavanih proizvoda našli i aparati za negu i ulepšavanje.

U Narodnoj banci Srbije kažu da se očekuje da će elektronska trgovina u prvom tromesečju u pojedinim privrednim granama pokazati rast, dok će u nekima biti u padu, što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je sasvim očekivano u datim okolnostima.

Za sada tehnička roba ima najveću prođu, a u velikim prodavnicama nameštaja i drugih stvari za kuću kažu da potrošači onlajn kupuju stvari koje su im potrebni kako bi reorganizovali i opremili svoj dom za period izolacije, pa su tako najviše zainteresovani za stolove, stolice, dušeke i posteljine.

Povećana tražnja za računarima i IT opremom objašnjava se uglavnom činjenicom da mnogi poslodavci organizuju za zaposlene rad od kuće.

- Porast prodaje konzola i gejming opreme možemo pripisati činjenici da sve više ljudi svoje slobodno vreme provodi u svojim domovima. Pored pomenutih kategorija na listi najbolje prodavanih proizvoda su se našli i aparati za negu i ulepšavanje koji potrošačima pružaju jednostavno i brzo ulepšavanje kod kuće, kaže Marta Jovančić iz jednog poznatg lanca za prodaju tehničke robe.

- Nastojimo da odgovorimo što brže na sve zahteve u novonastaloj situaciji. U skladu sa novim okolnostima organizovali smo našu isporuku i povećali mere predostrožnosti. U cilju prevencije, isporuka se vrši beskontaktno. Uređaji se dopremaju do ulaznih vrata i po želji primaoca otpakuju na licu mesta, rekla je Jovančić.

Kako je navela, vreme isporuke je prilagođeno trajanju zabrane kretanja i dostava funkcioniše nesmetano, a besplatna je za sve porudžbine u vrednosti većoj od 2.000 dinara.

Milica Radović iz drugog velikog lanca kaže da su najprodavaniji laptopovi, desktop računari, monitori, televizori, oprema za gejming, fitnes oprema, ali i mali kućni aparati i bela tehnika.

Robu, dodaje, isporučuju putem kurirskih službi od kojih u ovim trenutku sada praktično najviše zavise.

- Deo isporuke radimo sami naročito za belu tehniku, a što se čekanja tiče tu smo uslovljeni radom kurirskih službi, rekla je Radović i dodala da maksimalno nastoje da rok isporuke bude dva-tri dana, a da je dostava je, kaže, besplatna za kupljenu robu čija je vrednost veća od 3.000 dinara.

Nude i isporuku do vrata za kupce bele tehnike, dok su od skoro pokrenuli novu uslugu koja podrazumeva preuzimanje kupljenih uređaja van maloprodajnih objekata u vreme kada kupcu odgovara, odnosno bez čekanja u redu i ulaska u prodavnicu.

- Dakle, kupac naruči onlajn, plati sve putem onlajn aplikacije i nakon toga može da dođe u dogovoreno vreme da preuzme robu, rekla je Radović.

Ispričala je da u ovom periodu ne organizuju neke veće akcije i popuste, s ozbirom da je potražnja velika, a da su zalihe robe, koje za sada ima u dovoljnim količinama, ograničene.

U švedskoj kompaniji za prodaju pokućstva kažu da je njihova onlajn prodavnica od samog uvođenja pokazala brojne prednosti, i da su u prethodnoj godini, kada je u pitanju ovaj segment, imali rast od 81,5 odsto.

Navode da je vanredno stanje donelo i razne izazove, ali da i u ovim teškim vremenima i dalje postoji interesovanje građana za proizvode te kompanije.

Kupci su najviše zainteresovani za osnovne proizvode koji su im potrebni kako bi reorganizovali i opremili svoj dom za period izolacije. Pod tim mislimo na stolove, stolice, dušeke, posteljinu i slično, sav onaj nameštaj i proizvodi koji nam omogućava normalan i neometan boravak kod kuće.

U skladu sa odlukama i merama Vlade, kao i zbog bezbednosti zaposlenih i kupaca, usluge poput planiranja u kući, usluge montaže ili ugradnje kuhinja su privremeno obustavljene.

U NBS navode da će precizne informacije o broju i vrednosti transakcija kupovine roba i usluga na internetu imati po analizi relevantnih podataka koje će Narodnoj banci Srbije dostaviti banke.

Navode da će tada imati zvanične podatke o broju plaćanja bezgotovinskim putem, među kojima su i podaci o transakcijama platnim karticama i elektronskim novcem za kupovinu robe i usluga preko interneta.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.