Virus sličan SARS-u širi se Kinom, sve više obolelih: Da li smo pred novom epidemijom?

Izvor: B92, 24.Jan.2020, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus sličan SARS-u širi se Kinom, sve više obolelih: Da li smo pred novom epidemijom?

U karantinu je 20 miliona Kineza. Od koronavirusa umrlo je 25, a zaraženo više od 600 ljudi. Sumnja se da je virus stigao i u Evropu, jer su zabeležena četiri sumnjiva slučaja u Velikoj Britaniji.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da virusna bolest u Kini još nije vanredna globalna zdravstvena situacija. Stručnjaci tvrde da je izvor zaraze kineska kobra. Da li su životinje dežurni krivci za bolesti koje odnose ljudske živote, zašto su nas uveravali da zaraza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa životinje ne može biti preneta na čoveka i da li smo svi taoci virusa koji nastaju u nepoznatim laboratorijama?

"Kao deo životinjskog sveta, mi smo eksponirani onim virusima koji cirkulišu u životinjskom carstvu , da li će to biti sars ili korona sasvim je svejedno, znamo da će se to desiti. Možemo da podvučemo paralelu sa vulkanima. Znamo da će svakih 150 godina neki vulkan da eksplodira, a nije 200 godina eksplodirao. Poznate su pandemije gripa iz 1918. i 1919. godine, sars je bio sa potencijalom pandemije I to će se desiti", rekao je gostujući u "Jutru" profesor sa Fakulteta veterinarske medicine Miroslav Valčić.

Virusi se prenose izmedu životinja i ljudi, a izbijanje u Vuhanu povezano je sa sada već zatvorenim tržištem morske hrane na kome su navodno prodavane žive životinje.

Kako ističe epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović najverovatnija pretpostavka u ovom trenutku je da se virus preneo sa slepih miševa na zmije, a sa zmija na čoveka.

"Prema onome što znamo jeste da je smrtnost 2 odsto, očekuje se da će se biti još manja. Iako je blaža smrtnost nego u prethodna dva talasa, postoji briga I nastoji se da se što pre suzbije virus", objasnio je Radovanović, te dodao:

"I ranije sam citirao jednog Nobelovca koji je rekao da je virus najveća pretnja opstanku čoveka na zemlji. Mi sa životinjama delimo istu životnu sredinu i razmenjujemo mikroorganizme. Kao što kad neko pljuje u štali može da zarazi kravu da dobije tuberkulozu, tako je i obrnuto. Korona virus je bezazlen , dovodi do nazeba . Kad se zarazi čovek nema simptome jer je to najblaža akutna bolest. Međutim , ovo je treći put da se dešava da on dovodi do ozbiljnih upala pluća i do umiranja".’

Pitali smo vas i u anketi da li strahujete od korona virusa i čak 83 odsto vas je odgovorilo potvrdno.

Da li smo pred novom epidemijom, pogledajte u videu:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.