Izvor: Radio 021, 08.Jun.2020, 14:15

Virus korona ušao u studentske domove u Beogradu

Virus korona je ušao u studentske domove u Beogradu, potvrđeno je u Studentskoj poliklinici.

Prema informacijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, od povratka studenata u studentske domove 15. maja do sada potvrđena su tri slučaja infekcije. Virus je registrovan u Studentskom domu "Karaburma".

Studenti nisu imali simptome bolesti pri povratku u studentski dom, ali su bili u kontaktu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa zaraženim osobama, što su naknadno saznali, saopštio je Studentski centar "Beograd".

Dodaju da su sva tri potvrđena slučaja dobila pravovremenu lekarsku pomoć, dok je dvadesetak studenata koji su bili u kontaktu sa pozitivnim osobama odmah izolovano i testirano.

"Svim stanarima studentskih domova propisano je obavezno praćenje propisanih mera i preporuka nadležnih organa, poput izbegavanja bliskih kontakata, redovnog pranja ruku u skladu sa preporukama stručnjaka, korišćenja dezinfekcionih barijera za obuću, nošenja maski, kao i održavanja higijene životnog i radnog prostora", navodi se u saopštenju.

Sve detaljne preporuke studenti mogu pronaći na sajtu Ustanove SC "Beograd".

"U slučaju da primete povišenu telesnu temperaturu, suvi kašalj ili posumnjaju na bilo koji od simptoma korona virusa, studenti se mogu javiti lekarima Respiratorne ambulante Studentske poliklinike Prote Mateje 29, a potom i upravi svog studentskog doma", navodi se u saopštenju. Dežurni lekari Studentske poliklinike su dostupni 24 časa dnevno na broju telefona 063/359-284.

Epidemiolog te klinike Mila Paunić kaže da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom.

"Izolaciju obolelih studenata i kontakata, rešili smo ad hoc, uz pomoć ustanove Studentski centar, koja je pronašla prostor za izolaciju. Veliku pomoć pružile su nam kolege iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Reč je o dvadesetak studenata i njihovih kontakata, koji su u izolaciji", kaže za Nova.rs dr Paunić.

"Sve ustanove u okviru Studentskog centra sprovode veoma rigorozne preventivne mere. Domovi su, međutim, gusto naseljeni kolektivi, mladi se intenzivno druže, studentske sobe su male i uvek postoji pretnja da se infekcija proširi, i mi radimo sve da se to ne desi", naglašava dr Paunić.

Dr Predrag Kon je za TV Prva kazao da su ljudi bili diciplinovani dok su bile restriktivne mere, a sada je sve do našeg odnosa. Kako je napomenuo, postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita, i potvrdio je da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.

"Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. Mi sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje", pojasnio je Kon.

Kon je kazao da je situacija sa studentima i domovima za stare pokazala da je virus živ i prenosiv.

Autor: RTS, Nova.rs, Prva tv

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.