Video-snimak pokazuje koliko kapljica izbacimo dok kijamo

Izvor: B92, 31.Jul.2020, 10:23

Video-snimak pokazuje koliko kapljica izbacimo dok kijamo

Američki istraživači snimili su video-sniamk koji prikazuje količinu kapljica koje izlaze iz naših usta i nosa kad pričamo, kašljemo ili kijamo.

U video-snimku koji traje manje od dva minuta prikazano je kako različite maske blokiraju izbacivanje čestica u vazduh u poređenju sa slučajem kad osoba ne nosi masku, prenosi američki sajt Mashable.com.

Rezultati su objavljeni u medicinskom časopisu Toraks i naglašavaju važnost nošenja maske tokom pandemije koronavirusa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se prenosi sa čoveka na čoveka.

Kako se navodi, maske smanjuju broj čestica koronavirusa koje zaražena osoba izbacuje u vazduh, štite druge osobe, a sve više je dokaza da dobro štite i osobe koje ih nose.

Zaključeno je da čak i jednoslojne maske znatno sprečavaju izbacivanje kapljica, dok su u slučaju kašljanja i kijanja mnogo efikasnije dvoslojne maske.

Video-sniamk je snimljen kamerom visoke rezolucije, prikazano je šta se dešava sa kapljicama nakon što neko kine ili se zakašlje, kao i da bez maske velika količina čestica završi u vazduhu.

Dodaje se da kako još ne postoji vakcina niti lekovi protiv virusa, maske su od velikog značaja za sprečavanje širenja bolesti, tvrde stručnjaci.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naučnici snimili video: Evo koliko kapljica izbacimo dok kijamo

Izvor: OkRadio.rs, 31.Jul.2020

Američki istraživači snimili su video-sniamk koji prikazuje količinu kapljica koje izlaze iz naših usta i nosa kad pričamo, kašljemo ili kijamo. U video-snimku koji traje manje od dva minuta prikazano je kako različite maske blokiraju izbacivanje čestica u vazduh u poređenju sa slučajem kad...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.