Izvor: Radio 021, 09.Apr.2020, 07:03

VIDEO: U Italiji roboti pomažu medicinskim sestrama i lekarima

Novi roboti nežno proveravaju puls zaraznih pacijenata na odeljenju intenzivne nege u italijanskoj bolnici koja vodi bitku s virusom korona. Lekari i sestre ih vole jer spasavaju i njihove živote.

Italijanima se zbog virusa svet okrenuo naopačke, ali malo toga ih više boli od činjenice da desetine lekara i sestara umiru dok pokušvaju da spasu hiljade pacijenata.

Mnogi veruju da bi većina danas bila živa da su bili bolje zaštićeni. To objašnjava zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se medicinsko osoblje u gradu Vareze na severozapadu Lombardije iza svojih zaštitnih maski smeje od uha do uha dok poziraju za fotografije kraj svojih novih robotskih prijatelja.

Tamošnja bolnica dobila je šest blještavih i pomalo čovekolikih robota. Neki su beli i imaju monitore i razne senzore na mestu gde bi bila ljudska glava. Drugi su jednostavniji i izgledaju kao crne metle na točkovima.

Njihova pojava izaziva smešak na licima mlađih pacijenata, ali su prevashodno namenjeni tome da spasu lekare i sestre od zaraze i širenja virusa.

"Oni su neumorni pomoćnici i ne mogu da se razbole", kaže Frančesko Denali, šef odeljenja intenzivne nege u bolnici Sirkolo.

Očitavanja koja roboti šalju lekarima omogućuju praćenje vitalnih znakova pacijenata na monitorima u susednoj sobi.

"Sestre i lekaree virus je jako pogodio. Roboti su sjajna stvar", rekao je Denali.

U Italiji je dosad od virusa korona umrlo više od 17 hiljada ljudi, najviše u svetu. Među njima je više od 80 zdravstvenih radnika.



Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.