Izvor: Radio 021, 10.Apr.2020, 07:02

VIDEO: 3D animacija prikazuje kako se čestice virusa korona šire vazduhom u zatvorenom

Finski naučnici napravili su 3D animaciju koja prikazuje širenje virusa korona u zatvorenom, ističući važnost izbegavanja bliskih susreta u takvim prostorima, poput supermarketa.

Četiri finske istraživačke organizacije proučavale su prenošenje i širenje virusa korona vazduhom, a preliminarni rezultati pokazali su da čestice virusa ostaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u vazduhu mnogo duže nego što se prvobitno mislilo, ukazujući da je važno izbegavati zatvorene prostore sa većim brojem ljudi.

Istraživanje su sproveli Univerzitet Alto, Finski meteorološki institut, VTT tehnički istraživački centar Finske i Univerzitet u Helsinkiju.

Naučnici su napravili 3D animaciju na kojoj zaražena osoba kašlje između polica na rafovima poput onih u prodavnicama, uzimajući u obzir i ventilaciju.

Sva četiri centra izvela su samostalno tu animaciju, a rezultat do kojih su došli su isti.

Naime, čestice virusa prenose se vazduhom i šire, a taj proces može trajati nekoliko minuta.

"Neko zaražen može se zakašljati i otići, ali za sobom ostaviti veoma male čestice koje nose virus. Te čestice onda mogu da završe u respiratornom sistemu drugih ljudi u blizini", objašnjava profesor Alto univerziteta Vile Vuorinen.

Ovaj projekat uključio je oko 30 istraživača, naveo je Alto univerzitet.



Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.