DOKTOR KON OTKRIO NAJNOVIJE INFORMACIJE: Korona ušla u KBC Dedinje, evo šta je POSEBNO OPASNO (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2020, 15:26

DOKTOR KON OTKRIO NAJNOVIJE INFORMACIJE: Korona ušla u KBC Dedinje, evo šta je POSEBNO OPASNO (VIDEO)

U Srbiji trenutno ima 2200 osoba pozitivnih na korona virus.

Danas je održana dnevna konferencija za štampu naših medicinskih stručnjaka, a javnosti su se obratili dr Predrag Kon i dr Darija Kisić Tepavčević.

Dr Kon je na početku obraćanja rekao da u Srbiji sada ima 2200 osoba pozitivnih na korona virus, kao i 7 novih smrtnih slučajeva, što broj žrtava dovodi na 58.

- U >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << privatnom staračkom domu "Stara pruga" je zaraženo 15 osoba, i svi su dobili neophodnu negu, njihovo stanje se prati, a dezinfekcija objekta je izvršena - rekao je Kon, a zatim otkrio i da je zaraza ušla u KBC Dedinje.

- Većina je čula tu vest o ulasku virusa u KBC Dedinje, radi se o pacijentima koji su bili u inkubaciji, i koji su nakon operacije razvili temperaturu, nakon čeka je otkriveno da su pozitivni na kovid. Nakon toga je izvršeno testiranje svih koji rade tamo, i potvrđeno je 67 zaraženih među zdravstvenim radnicima. Svi oni imaju ili lakše simptome ili su potpuno asimptomatski, i to je opasno pošto ni ne znaju da prenose virus. Ulazak virusa u zdravstvene ustanove je potpuno moguć i to je potrebno suzbiti - rekao je Kon, pa dodao:

- Oni uopše nisu bolesni to je problem. Samo šest njih ima simptome, drugi uopšte nemaju nikakve. I svi lekari su koristili opremu.

Kon je dodao da je virus najverovatnije doneo pacijent koji nije ni znao da je zaražen, i istakao da će zdravstveni radnici na koje se sumnja da su zaraženi prvi biti ispitivani.

- Ti lekari se udaljavaju sa posla, i u svakoj novoj situaciji se donose nova rešenja, to je dinamična stvar. U slučaju da situacija eskalira otkazaćemo i operacije - rekao je Kon.

On je rekao da svi lekari, čak i oni koji nisu u direktnom kontaktu sa zaraženima moraju da dobiju zaštitnu opremu, dok će lekari koji su pozitivni biti pušteni na lečenje u kovid-bolnicama.

- Nećemo ostaviti ljude nezaštićene u slučaju kada dođe do ovakvih situacija. Moramo da se prilagodimo svemu. Broj testiranih se povećava iz dana u dan, i očekujem da će se podići na hiljadu i po ove nedelje. To je važno da bi saznali što više o bolesti - rekao je Kon, pa dodao:

- Apsolutno se razmišlja da se krene u masovno testiranje, i planiramo da bude 4.500 testova dnevno.

On je naglasio da ima više nego dovoljno opreme za sve bolnice, i da su magacini puni, pa odgovorio na pisanja određenih medija da u nekim bolnicama opreme nema dovoljno.

- Što se tiče distribucije zaštitne opreme to zavisi od zahteva i potražnje. Čak se dešava da traže opremu, ali nisu uputili zvaničan zahtev, ili su tražili mnogo manje nego što im treba. Magacini su i dalje puni, i distribucija se vrši sukcesivno. Mi uvek pitamo da li ima dovoljno opreme, barem to znam za Beograd, oni kažu da ima dovoljno. A onda vidite pisanja po raznim medijima. Onaj ko zvaničnim dopisom ne traži opremu, neće je dobiti, to je sasvim jednostavno - rekao je Kon.

Povodom situacije na Sajmu, odakle su jutros stigli snimci "žurke", dr Kisić Tepavčević je rekla da tamo ne sme nikako biti alkohola, kao ni u bilo kojoj drugoj bolnici.

- Što se tiče podataka u vezi sa otpuštanjem sa bolničkog lečenja, do danas je iz "Dragiše Mišovića" sa bolničkog lečenja otpuštena 101 osoba, dok je iz KCV otpušteno 5 osoba, iz Zemunske bolnice 36 osoba, dok je njih 32 na Sajmu i čeka negativan nalaz, i u Nišu je 36 osoba otpušteno. 178 osoba je dakle otpušteno sa bolničkog lečenja, ali oni nisu svi pušteni kućama pošto se čeka još jedan negativan nalaz.

O procesu oporavka doktorka Kisić je rekla da će biti sve više oporavljenih pacijenata, čak i onih koji su bili na respiratorima.

- Navešću vam kao primer prvog pacijenta koji je u Beogradu bio na respiratoru, mladić 1985. godište koji se oporavio. Ali da naglasim da su to osobe bez komorbiditeta, dakle ljudi bez drugih težih bolesti.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.