UPOZORENJE NAUČNIKA: Otkrili smo NOVI SIMPTOM korona virusa, ovo do sada NIKO nije prijavio

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2020, 15:00

UPOZORENJE NAUČNIKA: Otkrili smo NOVI SIMPTOM korona virusa, ovo do sada NIKO nije prijavio

Lekari u Italiji zabeležili neobičan slučaj pacijentkinje obolele od novog virusa korone.

Dobro je poznato da korona virus izaziva niz neprijatnih simptoma, od visoke temeperature do suvog i upornog kašlja. Ali novi izveštaj leara otkriva da korona virus takođe može da izazove retku komplikaciju, subakutni tiroiditis.

Subakutni tiroiditis je bolno oticanje štitne žlezde za koje se smatra da nastaje kao posledica virusne infekcije, poput zaušaka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili gripa.

Subakutni tiroiditis obično izaziva temperaturu i bol u vratu, vilici ili uhu.

Ekipa lekara iz univerzitetske bolnice u Pizi u Italiji otkrila je pojavu ovog stanja kod 18-godišnje pacijentkinje koje je zaražena Covid-19 bolešću, koji je prethodno imao njen otac.

Mlada žena se potpuna oporavila od Covid-19, što je dokazao negativan nalaz, odnosno test koji je urađen nekoliko dana kasnije. Međutim, ona je nakon oporavka imala dodatne zdravstvene komplikacije.

Pacijentkinja je prijavila bolove u vratu i štitnoj žlezdi, temperaturu i povećan broj otkucaja srca (tahikardija). Vraćena je u bolnicu, gde joj je dijagnostikovan subakutni tiroiditis.

Subakutni tiroiditis može biti uzrokovan virusnom infekcijom ili poslevirusnom upalnom reakcijom, a mnogi virusi mogu biti povezani sa bolešću. Najčešće se javlja kod žena u uzrastu od 20 do 50 godina i obično izaziva groznicu i bol u vratu, vilici ili uhu

- Ovo je prvi slučaj subakutnog tiroiditisa nastalog nakon infekcije SARS-CoV-2 virusa. Lekare treba upozoriti na mogućnost ove dodatne kliničke manifestacije koja je povezana sa Covid-19 -  rekao je dr Frančesko Latrofa, koji je lečio pacijentkinju.

Žena se mesec dana nakon lečenja od korone vratila u bolnicu gde su lekari otkrili da se oporavila i da ima normalno funkcionisanje štitne žlezde.

- Zbog hronološke povezanosti, SARS-CoV-2 može se smatrati odgovornim za nastanak subakutnog tiroiditisa - napisao je dr Latrofa u "Žurnalu kliničke endokrinologije i metabolizma".

- Simptomi obično prolaze nakon nekoliko dana.Međutim, ako su jaki, oticanje štitne žlezde je jednostrano, a vi i dalje imate temperaturu i osećate se loše, onda može se desiti da imati infektivni tiroiditis - saopštio je britanski Državni zavod za zdravstvo (NHS).
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.