UDAR ZA KRHKU EKONOMIJU: Parada i referendum koštali Rusiju preko 5 milijardi dolara

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2020, 17:11

UDAR ZA KRHKU EKONOMIJU: Parada i referendum koštali Rusiju preko 5 milijardi dolara

Gubitak bi mogo biti i dvostruko veći jer, kako kaže, restorani, suvenirnice i turizam nisu mogli da iskoriste povećanje potrošnje zbog restrikcija usled korona virusa

Ruska vlada proglasila je dva dodatna neradna perioda kako bi održala Paradu pobede i omogućila glasanje na referendumu, što je rusku privredu koštalo više od pet milijardi dolara, navode analitičari za "Moskva tajms".

Kako ocenjuju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obustava rada iz Kremlja dodatni je udarac za rusku ekonomiju koja je pred oštrom recesijom i očekuje gubitak od dve godine privrednog rasta kao rezultat epidemije korona virusa.

Ruski zakonodavci odredili su da 24. jun bude neradan dan zbog održavanja parade povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, koja je bila zakazana za nacionalni praznik 9. maja.

Neradan dan bio je i 1. jul kako bi to bio poslednji dan nedelje u kojoj je nacija glasala na referendumu o ustavnim reformama.

Neradni dani usred nedelje zaustavili su privredu koja je tek počela da se otvara nakon produženog karantina u aprilu i maju, kažu ekonomisti.

Rusija je već "jedan od lidera" kada su u pitanju plaćeni praznici, rekao je ekonomista Vladimir Miklaševski za "Moskva tajms".

On procenjuje da je trošak oba praznika dostigao 300 milijardi rubalja u smislu izgubljene proizvodnje – ili više od 8,5 milijardi dolara tokom dva dana.

.

Heli Simola, viši ekonomista Instituta za privrede u tranziciji Banke Finske, dao je grubu procenu da je taj gubitak izneo oko 0,4 odsto godišnjeg BDP-a Rusije - oko 6,8 milijardi dolara.

Dmitrij Dolgin, ekonomista ING banke procenjuje da je oko jedne trećine ruske privrede moralo da bude zaustavljeno tokom tih dodatnih neradnih dana, uglavnom u proizvodnji, građevini, finansijskom i obrazovnom sektoru.

- Ukupni negativni efekat dva dodatna neradna dana mogao bi da iznese oko 1,5 odsto mesečnog BDP-a u juni i julu – ili oko 02-03 odsto godišnjeg BDP-a - rekao je on za "Moskva tajms".

Izraženo u novcu, to je ekvivalent između 3,4 i 5,1 milijardu dolara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.