U laboratoriji Vatreno oko smanjen broj uzoraka, ali je više pozitivnih VIDEO

Izvor: B92, 21.Okt.2020, 16:52

U laboratoriji "Vatreno oko" smanjen broj uzoraka, ali je više pozitivnih VIDEO

U aprilu ove godine, u jeku borbe sa koronavirusom, u okviru Kliničkog centra Srbije otvorena je laboratorija "Vatreno oko" u kojoj može da se testira i do 2000 uzoraka na kovid 19.

To je bila donacije Kine Srbiji. Ta laboratorija sada dnevno obradi između 700 i 800 uzoraka.

"Na dnevnom nivou poslednjih nedelju, dve primamo značajno manje uzoraka nego u prethodnom periodu jun i jul, ali je broj pozitivnih u tom broju uzoraka nešto veći nego pre dve-tri nedelje", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konstatuje dr Snežana Jovanović, direktorka službe za mikrobiologiju KCS za "150 minuta".

Kako je objasnila, po prijemu uzoraka vrši se njihova inaktivacija, što znači da se stavljaju na 56 stepeni C 30 minuta, posle čega virus više nije infektivan.

Nakon toga se uzorci do dalje obrade stavljaju u frižider i stalak sa uzorcima se prebacuje kroz vratanca koja se nazivaju pas boks i u laboratoriju 3, gde je treći nivo bezbednosti i svi zaposleni nose ličnu zaštitnu opremu (skafandere, dva para zaštitnih rukavica). U četvrtoj laboratoriji se radi aplikacija i dobija rezultat.

"Od prijema treba pola sata za inaktivaciju, nakon toga obrada sat i po do dva u sobi broj 3 i sat i po u sobi 4."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.