U doba korone većina se, umesto za skupe automobile, odlučuje za traktor FOTO

Izvor: B92, 06.Avg.2020, 10:56

U doba korone većina se, umesto za skupe automobile, odlučuje za traktor FOTO

Prijepolje -- Epidemija korona virusa zaustavila je ili usporila razvoj određenih privrednika, ali nekima ipak i sad cvetaju ruže.

Opaka bolest koja hara svetom, mnoge je vratila na imanja predaka i uputila ih na poljoprivrednu proizvodnju, pa je prodaja traktora u prijepoljskom kraju veća čak tri puta, nego inače.

"Tokom minula četiri meseca prodato je više traktora i poljoprivrednih mašina nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom prethodne tri godine. Do rasta prodaje došlo jer se veliki broj ljudi vratio na selo i posvetio poljoprivredi. Ali ipak, ključno je to što država mnogo ulaže u razvoj poljoprivrede, te se zahvaljujući subvencijama lako dolazi do mašina", rekao je za RINU, Jovan Radulović vlasnik firme koja se bavi prodajom poljoprivrednih mašina.

Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede subvencionišu sa 65% nabavku kompletne poljoprivredne mehanizacije, što je dovelo do naglog skoka prodaje.

"Mi sada imamo problem, jer domaći proizvođači ne uspevaju dovoljno brzo da proizvedu mašine, a one koje nam stižu iz uvoza takođe dugo čekamo. Sada nam je lakše da nađemo kupca za traktor, nego da ga nabavimo od proizvođača", kaže Jovan.

Da je pomoć države od presudnog značaja za nabavku mehanizacije saglasan je i poljoprivrednik Borko Brajović, iz prijepoljskog sela Kula.

"Pre mesec ipo sam kupio nov traktor i iskoristio podsticaj države, koja mi je vratila 65% uloženog novca. Da nije bilo te pomoći ne bih se smeo usuditi na taj korak, da nabavim novu mašinu", tvrdi Brajović.

Pored države svake godine i lokalna samouorava značajna sredstva iz svog budžeta izdvaja za razvoj poljoprivrede. U prijepoljskom kraju nakon ekspanzije malinarastva, sve više poljoprivrednika okreće se stočarstvu ili organskoj proizvodnji zdrave hrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.