U Srbiji nema zaraženih koronavirusom; Lažne dojave o zaraženim turistima iz Italije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2020, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji nema zaraženih koronavirusom; Lažne dojave o "zaraženim" turistima iz Italije

U Republici Srbiji nisu registrovani slučajevi obolevanja od COVID-2019, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja.

Kako se još navodi, dana 28. 02.2020. godine do 18.00 testirani su uzorci pet osoba koje su takođe bile negativne na novi korona virus.

Do danas u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 30 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja (boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << infekcije disajnih puteva), navodi se u saopštenju na sajta Ministarstva objavljenom u 18 časova.

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus.

Vučić: Radimo sve najbolje po pitanju korone, SZO nas hvali

Neću da plašim bilo koga da je to nešto jezivo, ali jeste bolest i moramo se ponašati odgovorno i ozbiljno", rekao je Vučić, dodajući da je korona, ipak, virus nalik običnom gripu ili malo slabiji, a da su najviše ugroženi stariji muškarci od 75 godina i hronični bolesnici, te da će oni biti dodatno zaštićeni.

Kaže i da nije srećan što u apoteku niko nije ušao da nije tražio masku za lice i ocenio da je u pitanju iracionalni strah.

"To je kao što su bile priče o vakcinama, hiljadama mrtvih u poplavama, aerozagađenju.., kad prođu kao da ništa nije bilo. U eri socijalnih mreža, umesto epidemije imamo infodemiju", primetio je predsednik.

On je odbacio kritike opozicije i poručio da je poznato kako su oni ozbiljno radili i kada je u pitanju i ekonomija, Kosovo, Crna Gora, a i pandemija 2009. godine kada je umrlo 137 osoba u Srbiji.

"Svi u opoziciji su tada ćutali, jer su bili odgovorni", rekao je Vučić i dodao da ne može da razume tu vrstu mržnje prema svojoj zemlji i želje da sve bude najgore.

"Kažu kako korona virusa ima u svim okolnim zemljama, i da vlast laže da ga u Srbiji nema. Eto vidiš, nema je", poručio je Vučić.

On je novinarima u Gornjem Milanovcu rekao da je bilo nekih lažnih poziva i apelovao na građane da budu odgovorni kako bi se pomoć pružila onima kojima je stvarno potrebna.

Vučić je naveo da je od jutros imao jako težak dan između ostalog i zbog toga što je bilo slučajeva da su neki, kako je ironično rekao šaljivdžija, pozivali lekare tvrdeći da su došli iz Italije, a ispostavilo se da nisu ni napuštali teritoriju Srbije.

Zvali su me lekari navodeći da je bilo nekoliko takvih poziva.

"Mi pošaljemo ljude u skafanderima, onda oni napuste mesto odakle su zvali. Neko je mislio da je dobar šaljivdžija. Nemojte da maltretirate lekare i svoju zemlju, nema smisla tako se ponašati', poručio je Vučić.

On je upozorio da je moglo da bude i ozbiljnijih slučajeva, a da su lekarske ekipe išle sa opremom i prema Lazarevcu.

Vučić je ukazao da se najviše stranih državljana koji iz Italije putuju preko naše zemlje, a možda su zaraženi,.

"Ako negde stanu eto nama problema", rekao je on i zamolio sve da se zato odgovorno i disciplinovano ponašaju.

Ministarstvo zdravlja objavilo je i video snimak sa informacijama za građane o novom korona virusu.

Podsećaju da su simptomi bolesti temperatura i kašalj, a kako bi umanjili rizik od zaraze potrebno je da svi brinu o ličnoj higijeni i slede uputstva Ministarstva zdravlja.

Važna je pojačana i česta higijena ruku, naročito pre i posle jela i posle kijanja ili kašljanja, pokrivanje usta ili nosa prilikom kijanja i kašljanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta.

Građanima koji osete simptome sugerišu da ostanu kod kuće, ne idu na javna mesta, na posao, u školu, obdanište.

"Ako ste doputovali iz Kine ili severne Italije ili drugog žarišta kontaktirajte Ministarstvo zdravlja na broj telefona 064 8945 235. U narednih 14 dana ostanite kod kuće i smanjite kontakte sa ukućanima," navode u video snimku.

Kako ističu, poštovanje preporuka i uputstava može sprečiti širenje korona virusa.

Za apoteke i zdravstvene ustanove u Srbiji biće nabavljeno pet miliona hirurških maski, a zdravstvene vlasti planiraju da ograniče njihovu kupovinu, odnosno da jedna osoba može da kupi nekoliko komada, piše list "Politika" u petak.

"U državnim apotekama je bilo maski, možda nije u svim privatnim. Imamo dovoljno zaliha svega što je potrebno ako se pojavi virus korona", rekli su u Ministarstvu zdravlja.

U Savezu privatnih apotekara Srbije naglašavaju da nano-maske koje su uvozili više ne stižu, jer su pojedine države koje ih izrađuju odlučile da ih sačuvaju za svoje državljane.

Lončar: Realno da će se virus pojaviti i u Srbiji, ali nema razloga za paniku

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se koronavirus pojavio u zemljama okruženja i da je realno da će ga biti i u Srbiji, ali da nema razloga za paniku jer će, dodao je, i u slučaju da se to desi nadležni raditi svoj posao.

Odgovarajući na pitanja novinara u Institutu za transfuziju krvi, on je ponovio da u Srbiji trenutno nema registrovanih slučajeva koronavirusa i poručio građanima da slušaju savete nadležnih.

Podsetio je da su simptomi i posledice koronavirusa mnogo manje nego kod običnog gripa i ponovio da nema razloga za paniku.

"Imali smo jutros slučaj čoveka koji je kupio 1.800 maski u jednoj apoteci u Pančevu. Molim vas, nemojte to da radite, ima dovoljno maski, ima dovoljno svega", rekao je Lončar.

Građanima je poručio i da ne upućuju lažne pozive povodom koronavirusa.

"Angažujemo ogromne resurse i kada usledi jedan poziv, pet ljudi istog sekunda moraju da uzmu opremu i da je koriste, a pitanje je šta od te opreme može ponovo da se koristi, jer ima stvari koje su za jednokratnu upotrebu", rekao je Lončar.

Naveo je da će virus kao i svaki virus ići svojim tokom i da nije to razlog zbog čega sve treba da stane ili da se pravi panika.

"Čim se bude pojavio u Srbiji, mi ćemo vas obavestiti, ali vas molim da se pridržavate uputstava koje izdaje struka", podvukao je Lončar.

Cucić: U centrima preduzete mere koje je preporučila SZO

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić kaže da su u centrima za smeštaj migranata u Srbiji preduzete sve mere koje je preporučila Svetska zdravstvena organizacija vezano za novi korona virus.

On je za Tanjug rekao da to konkretno znači pojačane higijenske mere, ali i sprovođenje edukativne kampanje.

"U centrima već godinama imamo ekipe lekara. U nekim centrima od 2008. godine, u nekim od 2014. godine, a u svim centrima od 2015. godine. Ministarstvo zdravlja i zavodi za javno zdravlje daju im jasne naloge koje mere se sprovode", naveo je Cucić.

Dodaje da su u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja i u slučaju da oni procene da je potrebno preduzeti još neke dodatne aktivnosti Komesarijat će to, zajedno sa njima, sprovesti.

"Do sada smo sve uradili u skladu sa preporukama i dosadašnjim zahtevima", zaključio je on.


Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Biće nabavljeno pet miliona hirurških maski, planira se ograničenje kupovine

Izvor: Radio 021, 28.Feb.2020

U Srbiji nema zaraženih korona virusom, navedeno je jutros na sajtu Ministarstva zdravlja...Kako se navodi, dana 28. februara, do 8 časova nije bilo osoba za koje se sumnjalo da predstavljaju potencijalne nosioce novog korona virusa...Do 27. februara u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.