Izvor: Radio 021, 26.Maj.2020, 20:13

U Španiji od sutra desetodnevna nacionalna žalost u znak sećanja na preminule od virusa korona

Španska vlada proglasila je desetodnevnu nacionalnu žalost počev od sutra, u znak sećanja na skoro 27.000 umrlih od korona virusa u toj zemlji.

Premijer Pedro Sančes je na Tviteru objavio da će to biti najduža nacionalna žalost od upostavljanja demokratije 1977. godine, posle skoro četiri decenije fašističke diktature Fransiska Franka.

Državne zastave će deset dana biti na pola koplja, a nije objavljeno kada će biti velika državna komemoracija, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kojoj će učestvovati i kralj Felipe Šesti. Španska vlada je za donošenje odluke o nacionalnoj žalosti čekala da mere karantina ublaže i vlasti Madrida i Barselone, gradova najviše pogođenih pandemijom.

Španija je među evropskim zemljama s najtežim posledicama pandemije: od njenih skoro 47 miliona stanovnika dosad je umrlo 26.834, od kojih je 80 odsto bilo starije od 70 godina, a inficirano je više od 235.000.

Desničarska opozicija je više puta kritikovala vladu što nije proglasila nacionalnu žalost, na šta je premijer Sančes rekao da će sačekati da se epidemija smiri i da se okonča zabrana izlaska ljudi napolje.

U Sjedinjenim Američkim Državama, s najviše umrlih u svetu tokom pandemije, državne zastave su bile na pola koplja od 22. do 24. maja, Italija je 31. marta priredila minut ćutanja i zastave spustila na pola koplja, a Kina 4. aprila priredila zvaničan dan žalosti.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.