Izvor: Radio 021, 31.Mar.2020, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rusiji pet godina zatvora za širenje lažnih vesti o virusu korona

Ruski poslanici treba danas da usvoje nacrt zakona kojim se predviđaju oštre kazne, do pet godina zatvora, za širenje lažnih vesti vezanih za virus korona.

Poslanici će o tom zakonu glasati u prvom i drugom čitanju pre podne, a treće i poslednje čitanje očekuje se tokom dana.

Tekst predviđa da osoba koja je proglašena krivom za namerno deljenje lažnih informacija koje su dovele do smrtnog ishoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ili imale druge ozbiljne posledice može da dobije do pet godina zatvora i kaznu od dva miliona rubalja (23.000 evra po sadašnjem kursu).

Takođe se predviđa kažnjavanje sa tri godine zatvora i kaznom od 1,5 miliona rubalja (17.300 evra) za širenje informacija koje su naškodile zdravlju drugih.

Ti predlozi deo su zakonskog paketa koji takođe uključuje jače kazne za osobe koje ne poštuju predviđenu izolaciju radi ograničenja širenja bolesti Covid-19.

U Rusiji sada ima 1.836 registrovanih slučajeva virusa korona i devet umrlih. Od juče je u Moskvi koja ima 12 miliona stanovnika uvedena opšta izolacija kao i u još oko 12 regiona u zemlji.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.