U Republici Srpskoj ukupno 201 oboleli, naredne tri sedmice ključne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2020, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Republici Srpskoj ukupno 201 oboleli, naredne tri sedmice ključne

U Republici Srpskoj registrovan je još jedan novi slučaj zaraze korona virusom i sada ih je ukupno 201, rekao je danas ministar zdravlja Alen Šeranić.

"Radi se o pacijentu starije životne dobi iz Bijeljine", kaže Šeranić.

On je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je u poslednja 24 časa testirano 186 uzoraka.

"Ukupno imamo i 11 oporavljenih osoba", naveo je Šeranić.

Prema njegovim rečima, pod zdravstvenim nadzorom trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se nalazi 15.100 osoba. Ukupno 4.669 osoba je izašlo iz zdravstvenog nadzora, kazao je Šeranić. U bolnicama u Srpskoj se trenutno nalazi 71 osoba, 70 ih je u Banjaluci, a jedna u Doboju, rekao je Šeranić.

Šeranić je izjavio da ofanzivna borba protiv virusa korona podrazumeva da se u zajednici aktivno traže oni pozitivni na virus i da je naredni 21 dan ključan u borbi protiv epidemije.

"Očekujem da u naredni 21 dan budemo u boljem položaju nego što smo sada i da tada govorimo o kontroli epidemije, odnosno platou epidemije", rekao je Šeranić i dodao da bi 1. maj mogao biti dočekan relaksiranije.

U intervjuu za banjalučke Nezavisne Šeranić ističe da se svake sedmice analiziraju mere koje su preduzete te da se iz sedmice u sedmicu procenjuje situacija, a u skladu s tim i reaguje.

Takođe, naglašava da je prvih sedmica Republika Srpska imala jednu strategiju, ali da se sad prešlo na drugu.

"Procenili smo kapacitete i to podrazumeva aktivniji nadzor nad onima koji su pozitivni na virus korona kako bismo izbegli situacije koje su se počele dešavati u poslednjoj sedmici, a odnose se na pojavljivanje porodičnih klastera, što nije neoubičajeno za pojavu virusa", istakao je ministar.

On je rekao da se Republika Srpska organizovala i u skladu sa ustavnim nadležnostima ušla u borbu protiv virusa korona, te dodao da je sa kolegama u Federaciji BiH u svakodnevnom kontaktu u vezi sa merama.

"U nekoliko navrata sam rekao da ćemo mi bez obzira na sve ići na to da svojim merama zaštitimo građane Republike Srpske, a ukoliko te naše mere pomognu bilo kojem građaninu u BiH, naravno da ćemo biti presrećni. Kolege iz Federacije BiH imaju način organizovanja njihovog zdravstvenog sistema koji ja ne mogu da komentarišem. Znam da žele da što je moguće bolje odgovore izazovu", rekao je Šeranić.

Kada je reč o značaju uvođenja vanrednog stanja u Srpskoj, Šeranić napominje da virus korona više nije pitanje samo zdravstvenog sektora, već finansijskog, trgovinskog, turističkog i privrednog I treba, smatra, biti operativniji.

"Vanredno stanje nam pomaže da budemo operativniji, da društvu učinimo ustupke i lakše prebrodimo situaciju", naveo je Šeranić.

Prema njegovim rečima, vanredno stanje je i politička i epidemiološka mera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.