U Nišu hospitalizovane 33 osobe, vojska priprema halu Čair za privremenu bolnicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2020, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu hospitalizovane 33 osobe, vojska priprema halu "Čair" za privremenu bolnicu

Pripadnici Vojske Srbije počeli su sa radovima na pripremanju hale "Čair" i drugih prostora u Nišu za potrebe privremene bolnice u koju će biti smešteni zaraženi korona virusom sa lakšom kliničkom slikom, a prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulin ti objekti moći će da prihvate pacijente početkom sedmice.

Vulin je rekao da će najteži pacijenti zaraženi Kovidom-19 biti hospitalizovani, a da će u hali Čair biti smešteni oni koji su pozitivni na virus, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a imaju blaže simptome, kako bi se sprečilo širenje zaraze.

„Sve se radi po modelu Beogradskog sajma koji su odobrili i veoma pohvalili kineski stručnjaci. Biće paravani, kasete prostor za odmor, odgovarajuća ishrana, sve što je u Beogradu biće i ovde“, rekao je Vulin novinarima u Nišu.

Kako je naveo, ako bude bio potreban veći broj kreveta predviđeni su određeni prostori koji će biti prilgođeni privremenoj bolnici, kao što je prilagođena hala Čair i sale u pojedinim osnovnim školama“ , kazao je Vulin.

Naglasio je da je dužnost Vojske Srbije da pomogne i organizuje život u tim prostorima napominjući da to nisu hoteli već prostori za lečenje u kojima će,kako kaže, vladati vojnička disciplina.

„Oni koji budu smešteni ovde moraće da slušaju i prihvate da se nalaze u vojnom objektu sa vojnom disciplinom. Samo tako će sve funkcionisati i samo tako će ljudi izaći srećni i sigurni iza karantina id a se vrate svojim porodicama“, kazao je Vulin.

Dodao je da se „ova pošast“ može pobediti ako svaki građanin Srbije „ bude odlučio da je pobedi“ i naglasio da je dovoljno da samo jedan zaraženi prekrši karantin da bi preneo bolest.

Vulin je apelovao na građane da ostanu kod kuće i naglasio da će se tako sačuvati od zaraze.

„Ovo je borba na prvom mestu za naše roditelje, ali i za svakog od nas jer svako može da se razboli, napusti svoj dom i da bude tamo gde ne želi. Molim vas, budite tamo gde želite da budete, a to je vaš dom“, rekao je Vulin.

Poručio je da neće biti kompromisa ni sa kim ko krši disciplinu i misli da može da dolazi i napušta privremenu bolnicu kada poželi.

Vulin je dodao da će se u privremenu bolnicu dolaziti sa uputom odgovarajućeg lekara, a inficirani će biti prevezen bolničkim vozilom, kao i da će sve biti planski organizovano.

Na konstataciju novinara da će verovatno biti reakcija u javnosti zbog smeštaja u Čairu, Vulin je kazao da će sve biti čisto, dezinfikovano i zdravo i dodao da je to vojnički smeštaj.

„Neka nas napadaju sa društvenih mreža, ali neka to rade od kuće. Neka svu mržnju istresu na nas, ali da budu toliko korektni da kažu da je mnogo lošije u mnogo bogatijim zemljama, kao što je u Španiji, Italiji i Austriji. Na ovim krevetima spavaju naši vojnici, i ja sam spavao, tako da ne vidim nijedan razlog da to ne urade i drugi“, kazao je Vulin.

Na pitanje koliko će objekata biti pretvoreno u privremene bolnice, Vulin je rekao da je to teško predvideti id a će ih biti onoliko koliko bude potrebno, kao i da je počelo sređivanje prostora u Novom Sadu.

„Nadam se i voleo bih da i ovo bude previše, ali to ne zavisi od nas“, rekao je Vulin.

Hospitalizovane 33 osobe, dok su 32 na kućnom lečenju

Na infektivnoj klinici Kliničkog centa u Nišu, prema podacima od 7.00 časova jutros, hospitalizovane su 33 osobe sa virusom korona, od kojih je 17 iz Niša, izjavio je danas gradonačelnik Niša Darko Bulatović i dodao da se 32 pacijenta sa potvrđenim novim virusom nalazi na kućnom lečenju.

Bulatović je za TV Prva kazao da je tom gradu sada prioritet poštovanje svih propisanih mera.

„Preduzimaju se sve mere, postupa se ne u satu, već u minutu, 24 sata štabovi zasedaju i donose mere“, kazao je Bulatović i dodao da se radi na obezbeđivanju hale Čair i nekoliko pratećih hala tog sportskog centra za prihvat zaraženih virusom korona sa lakšom kliničkom slikom.

„Niš je na vreme doneo sve mere, neke su bile i ispred drugih, sada je na nama da sprovodimo i kontrolišemo sve mere“, naveo je gradonačelnik Niša.

Govoreći o medicinskim radnicima koji su zaraženi novim virusom korona, Bulatović je kazao da su svi dobrog zdravstvenog stanja.

„Ukupna slika zdravstvenog sistema je na dobrom nivou, prioritet je da zaraza ne uđe u Klinički centar i druge zdravstvene institucije, što se ni do sada nije desilo. Svi ovi slučajevi su došli spolja. Možemo reći da je situacija pod kontrolom“, kazao je Bulatović.

Prema njegovim rečima, u Nišu funkcioniše pet Štabova za vanredne situacije, a u svim opštinama kol centri, koji dnevno dobijaju oko hiljadu poziva, kojima se svima izlazi u susret.

Navodeći da se spremaju i paketi za najugroženije, Bulatović je kazao da će i penzioneri u Nišu koji imaju primanja do 30.000 dinara dobiti pakete pomoći.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KC Niš:Hospitalizovane 33 osobe, 32 na kućnom lečenju

Izvor: Blic, 28.Mar.2020

Na infektivnoj klinici Kliničkog centa u Nišu, prema podacima od 7.00 časova jutros, hospitalizovane su 33 osobe sa virusom korona, od kojih je 17 iz Niša, izjavio je danas gradonačelnik Niša Darko Bulatović i dodao da se 32 pacijenta sa potvrđenim novim virusom nalazi na kućnom lečenju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.