U NJEGA MOŽE DA SE ZAVUČE I KORONA Ovaj deo u vašem autu je JEFTIN i treba ga često menjati

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2020, 16:29

U NJEGA MOŽE DA SE "ZAVUČE" I KORONA Ovaj deo u vašem autu je JEFTIN i treba ga često menjati

Kada ga izvadite, bićete iznenađeni šta ćete sve naći u njemu - od insekata do čitavih delova lišća i drveta...

Do zaraze korona virusom preko ventilacije u automobilima najčešće dolazi u taksijima i službenim automobilima, pokazuju poslednja američka istraživanja.

Najveći problem je filter za kabinu, tačnije klima-uređaj gde se zadržava sve što se u vazduhu može pokupiti. Savet vozačima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je da se nakon najmanje dva meseca korišćenja klime u vozilima promene filter, čime će se opasnost od zaraze daleko smanjiti. On nije tako skup, od 2.000 do 3.000 dinara.

Svašta možete naći u svojim filterima, pokazuju podaci iz Milvokija. Filter star samo šest meseci, kažu stručnjaci, leglo je bakterija, a ako još primi vodu odlično je mesto da se u njega naseli korona.

- Vlasnici vozila često zanemaruju ovaj deo automobila, a on je jeftin za zamenu i veoma bitan za zdravlje. Na tržište stižu i novi modeli koji mogu korona virus da eliminišu do 80 odsto. Očekujemo i filter sa nikl kaldijumom, koji daje stopostotnu zaštitu - objašnjava Džon Smit iz Instituta Milvoki.

Ako već želite da nešto promenite na svom automobilu, neka to u vreme velikih vrućina bude filter za vazduh u kabini, jer baš on može ne samo da prenese korona virus već i druge viruse i bakterije jer postaje prljav, krt i porozan, prenosi RTS.

- Zamena traje nekoliko minuta i nema tu puno filozofije. Jednostavno, bićete iznenađeni šta ćete sve naći u vašem filteru - od insekata do čitavih delova lišća i drveta - upozorio je Smit.

Filtere za kabinu imaju skoro sve prodavnice rezervnih delova, ali je savet da ne kupujete baš one najjeftinije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.