Izvor: Radio 021, 24.Nov.2020, 13:08

U Hrvatskoj će se analizirati otpadne vode da bi se bolje pratila korona

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pokrenuo je projekat praćenja otpadnih voda, s obzirom da su nedavna istraživanja pokazala da otkrivanje korona virusa u otpadnim vodama može pomoći u praćenju epidemije Covida-19.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, a finansira ga nemačka vlada.

Testiranje otpadnih voda na RNK iz Covida-19 sprovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se već u nekoliko zemalja u svetu, među njima su Italija, Holandija, Mađarska, Španija i Francuska.

Do sada objavljena naučna istraživanja pokazala su da se kontrolom otpadnih voda može predvideti izbijanje infekcije i pre pojedinačnog testiranja pacijenta i prijema u bolnicu.

Utvrđeno je, naime, da oboleli od kovida izlučuju virus nekoliko do nedelju dana pre pojave simptoma, pa značajno povećanje količina virusa u otpadnim vodama predstavlja upozorenje na pogoršanje epidemiološke situacije.

"Na ovaj način se testiranje otpadnih voda može koristiti kao alat za rano upozorenje. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosečnoj stopi zaraze hiljada ljudi. Ti podaci mogu biti posebno informativni za područja sa niskim kliničkim stopama testiranja na Covid-19", ističe HZJZ.

Umesto pojedinačnog testiranja više hiljada pacijenata, prikupljanje i ispitivanje malog broja uzoraka otpadnih voda mnogo je isplativije za dobijanje podataka o celoj populaciji.

Podaci sa centralnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda Zagreba, koji će se prikupiti kroz projekat, biće dopuna postojećem sistemu praćenja korona virusa i pomoći će epidemiolozima da bolje razumeju obim infekcije na području glavnog grada Hrvatske, koji predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog stanovništva te zemlje.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.