Svet: U svetu korona virusom zaraženo više od 6,6 miliona ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2020, 08:45

Svet: U svetu korona virusom zaraženo više od 6,6 miliona ljudi

U svetu je korona virusom zaraženo 6.615.298 ljudi, a od posledica infekcije umrlo je 388.759 osoba, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Worldometer.

Od posledica korona virusa oporavilo se 3.195.939 pacijenata. Na prvom mestu po broju zaraženih i umrlih su Sjedinjene Države, a na drugom i trećem mestu po broju potvrđenih slučajeva su Brazil i Rusija.

U Brazilu je već drugi dan uzastopno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zabeležen rekordan broj smrtnih slučajeva od novog korona virusa, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Samo u jednom danu potvrđeno je 1.349 smrtnih slučajeva, ukupno 28.633,   prenosi Rojters.

SAD: 42 odsto manje javljanja hitnim službama tokom pandemije

Hitnim službama u SAD tokom pandemije korona virusa javilo se 42 odsto manje građana koji su imali druge zdravstvene probleme nego što je to bio slučaj prošle godine, saopštio je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Centar je upozorio da pojedini građani tokom pandemije mogu odložiti obraćanje hitnoj pomoći zbog ozbiljnih zdravstvenih stanja, što može dovesti do komplikacija ili čak smrti, prenosi CNN.

Prema podacima, tokom pandemije korona virusa ukupan broj javljanja hitnoj pomoći širom Sjedinjenih Država zbog zdravstvenih problema koji nisu povezani sa COVID-19 smanjen je sa oko 2,1 miliona nedeljno u periodu od 31. marta do 27. aprila prošle godine na 1,2 miliona između 29. marta i 25. aprila ove godine.

Najveće smanjenje javljanja hitnoj pomoći je zabeleženo kod dece do 14 godina i građana koji žive u severoistočnom delu. Na primer, u 2019. godini 12 odsto svih javljanja hitnoj pomoći bilo je zabeleženo kod dece mlađe od 10 godina, a ove godine u istom periodu 6 odsto svih javljanja hitnoj pomoći bilo je kod te grupe dece.

Latinska Amerika u celini predstavlja žarište korona virusa, a pored Brazila najviše su pogođeni Peru, Ekvador, Čile i Panama.

Meksiko prestigao SAD po broju preminulih na dnevnom nivou

Meksiko je u sredu, prvi put, prestigao SAD po broju prijavljenih smrtnih slučajeva od posledica korona virusa na dnevnom nivou, pošto je Ministarstvo zdravlja zabeležilo rekordnih 1.092 žrtava u toj zemlji.

To je više nego dvostruko više od prethodnog rekordnog broja žrtava na dnevnom nivou, koji je iznosio 501.

U Meksiku je u sredu zabeleženo i rekordnih 3.912 obolelih od korona virusa, a ukupan broj zaraženih u drugoj po veličini ekonomiji Latinske Amerike dostigao je 101.238, prenosi Rojters.

Ukupno je preminulo 11.729 osoba, čime je Meksiko postao sedma zemlja na svetu sa najviše smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, pokazuju podaci Centra za sistemsku nauku i inženjering Džona Hopkinsa.

Zamenik ministra zdravlja Hugi Lopes-Gatelj pripisao je nagli skok u broju preminulih novom odboru za mortalitet, koji je formirala vlada Meksiko Sitija kako bi bolje identifikovala koje smrtne slučajeve u prestonici je izazvao virus.

Pakistan pretekao Kinu po broju zaraženih korona virusom

Pakistan je pretekao Kinu po broju potvrđenih slučajeva Covid-19, pošto su zdravstvene vlasti te zemlje saopštile da su zaražene 85.264 osobe.

U Pakistanu je od korona virusa preminulo najmanje 1.770 ljudi, prenosi CNN.

Pakistan je ukinuo karantin početkom maja, iako broj novih slučajeva COVID-19 i dalje raste.

CNN navodi da bi povećanje broja zaraženih moglo biti delimično uzrokovano i povećanim testiranjem.

Kina, gde je pandemija korona virusa počela, prijavila je 84.160 potvrđenih slučajeva korona virusa i 4.638 smrtnih slučajeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KORONA HARA LATINSKOM AMERIKOM: U Brazilu zabeležen rekordan broj smrtnih slučajeva u jednom danu

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2020

Latinska Amerika u celini predstavlja žarište korona virusa, a pored Brazila najviše su pogođeni Peru, Ekvador, Čile i Panama...U Brazilu je već drugi dan uzastopno zabeležen rekordan broj smrtnih slučajeva od novog korona virusa, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje...Samo u jednom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.