U BOSNI ZABRANJUJU PUŠENJE I NA OTVORENOM? Upućen apel državnim organima, a sve zbog korona virusa

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2020, 17:42

U BOSNI ZABRANJUJU PUŠENJE I NA OTVORENOM? Upućen apel državnim organima, a sve zbog korona virusa

Osim zabrane cigareta apeluje se i na zabranu upotrebe nargile

Udruženje PROI i "Partnerstvo za Bosnu i Hercegovinu bez duhanskog dima" apelovali su nadležnima u Federaciji BiH da preduzmu hitne mere za usvajanje zakonske regulative o kontroli duvana, a da bi se što više sprečili, kako je saopšteno, kobni ishodi uzrokovani pandemijom koronavirusa.

Apel su uputili uoči današnjeg hitnog radnog sastanka Federalne vlade s kantonalnim premijerima i drugim institucijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sazvanog zbog povećanja broja zaraženih korona virusom.

- Bosna i Hercegovina trenutno je jedna od država s natprosečnim brojem novih slučajeva zaraze korona virusom na 100.000 stanovnika. Prevalenca pušenja u Bosni i Hercegovini je među najvećim u Evropi, a istraživanja pokazuju da više od 38 odsto odrasle populacije u Federaciji konzumira duvanske proizvode. Od početka pandemije koronavirusa, zdravstveni stručnjaci naglašavaju da je pušenje jedan od faktora rizika koji pogoršava već narušeno zdravstveno stanje, a može dovesti i do smrti - ukazali su u Udruženju.

Tvrde da su poslednja istraživanja pokazala opasnost upotrebe duvana tokom pandemije koronavirusa, a da je rizik, kako su istakli, napredovanja bolesti kod pušača i bivših pušača gotovo udvostručen u poređenju s nepušačima.

- Istraživanja pokazuju da je smrtnost od koronavirusa veća kod ljudi s već postojećim bolestima, uključujući nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularna i hronična respiratorna stanja, rak i dijabetes. A znamo da je upotreba duvana glavni zajednički faktor rizika povezan sa svim tim bolestima - dodali su u saopštenju.

Oni su predložili sledeće:

1. Hitno zabraniti pušenje na svim otvorenim i zatvorenim javnim mestima, radnim mestima, uključujući i elektronske duvanske proizvode i nargile, radi zaštite javnog zdravstva tokom pandemije koronavirusa. Sprovođenje ove mere mora se posebno nadzirati u zdravstvenim ustanovama, javnim ustanovama, ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, sportskim objektima i javnom prevozu.

2. Potpuno ograničiti upotrebu nargila koja bi uticala i na smanjenje društvenih okupljanja posebno kod mladih, što bi dalje dovelo do manjeg širenja virusa.

3. Zabraniti reklamiranja duvanskih proizvoda, uključujući elektronske duvanske proizvode i duvanske proizvode na zagrejavanje, na svim medijima, uključujući i internet kako bi se zaštitili deca i omladina.

4. Zabraniti duvanskoj industriji donacije i partnerstva s institucijama.

5. Pri ministarstvu zdravlja hitno uspostaviti besplatnu telefonsku liniju za prestanak pušenja koja je u ovom trenutku zaista neophodna, da bi se pušačima omogućio što lakši proces prestanka pušenja.

6. Uključiti nevladin sektor u preduzimanje mera za sprečavanje koronavirusa - saopšteno je iz Udruženja PROI.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.