Tomas Šib: Globalno zagrevanje mnogo veća opasnost od pandemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2020, 12:40

Tomas Šib: Globalno zagrevanje mnogo veća opasnost od pandemije

Nemački ambasador Tomas Šib upozorio je danas da pandemija korona virusa, koja je zahvatila ceo svet, ipak nije najveći izazov za bezbednost i opasnost za planetu, već je to globalno zagrevanje koje izaziva klimatske promene, zbog čega je, kako je dodao, neophodan prelazak na obnovljive izvore energije.

"Trećina emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte dolazi iz energetskog sektora i zato je važna transformacija energije i suzbijanje emisije ugljen dioksida >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << - CO2. Nemačka je među prvima počela taj posao i naš cilj je da sa nuklearne energije i one zasnovane na fosilnim gorivima pređemo na obnovljivu energiju i da obezbedimo energetsku efikasnost", rekao je Šib na konferenciji "Zelena ekonomija regiona".

Prema njegovim rečima, cilj tog procesa koji se u Nemačkoj sprovodi već skoro deceniju, između ostalog je i da žaštiti životnu sredinu i obezbedi ekonomski uspešnu budućnost.

Istovremeno proces je važan, kompleksan i predstavlja izazov ne samo finansijski i tehnički veći politički, rekao je Šib.

Energetska tranzicija je motor pokretač za investicije u modernizaciju Nemačke koja će doprineti da se smanji zagađenje, da gradovi budu čistiji, pomažući ujedno da zemlja ne zavisi od uvoza gasa i nafte, rekao je Šib.

Ambasador je dodao je da je i uloga javnosti važna kako bi se proces ubrzao, i kako bi se dostigli ciljevi zacrtani do 2038. godine, i kako bi do 2050 emisija CO2 bila svedena na nulu.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.