Izvor: eKlinika.rs, 22.Sep.2021, 17:05

Test antitela koji pokazuje koliko je osoba zaštićena od covid 19 napravljen u Novom Sadu

Pasterov zavod iz Novog Sada razvio je najprecizniji test koji ne samo da utvrđuje nivo antitela za covid 19 nego i određuje koliko je osoba zaista zaštićena od ovog virusa. Pored toga, kao nusproizvod ovog testiranja nastala je i prva srpska vakcina za covid 19, koja se testira na miševima i koju su napravili stručnjaci Pasterovog zavoda.
Najpreciznija metoda za merenje antitela protiv korona virusa Profesor Medicinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << fakulteta i šef Laboratorije za dijagnostiku besnila u Pasterovom zavodu dr Dušan Lalošević kaže kako je u pitanju najpreciznija metoda za merenje antitela protiv korona virusa takozvani zlatni standard.
– To je neutralizacioni test, koji direktno pokazuje koliko je ko zaštićen od korona virusa. Brojne laboratorije rade analizu antitela, ali se dobijaju različite vrednosti, jer su različiti proizvođači testova. Ni u jednoj laboratoriji ne znaju da kažu da li smo i koliko stvarno zaštićeni. Ova metoda meri „S“ protein, koji stalno mutira. U Srbiji je dominantan Delta soj, a drugi testovi rade analizu na stare sojeve. Može da se desi da neko ima antitela, a da nije zaštićen, na primer, na novi soj virusa i upravo to je razlog zbog kojeg se razboljevaju i neki vakcinisani ljudi – otkriva za „Dnevnik“ profesor dr Dušan Lalošević.
Uskoro će se znati cena testiranja Ove testove u Pasterovom zavodu rade oko mesec dana, ali za sada testiranje još uvek nije dostupno javnosti. Naredne sedmice bi Upravni odbor ove ustanove trebalo da utvrdi cenu testiranja, te će tada moći da ga rade za građane. Kako objašnjava dr Lalošević, za testiranje građani neće morati da imaju uput.
– Ovaj test je rezultat timskog rada, na čijem čelu je šef svih laboratorija u Pasterovom zavodu, mikrobiolog dr Srđan Stankov. Uloženo je više meseci rada, veoma intenzivno se radilo u prvoj polovini godine, od aprila, i testiranje radimo rutinski, oko mesec dana. Pasterov zavod ima laboratoriju za besnilo na evropskom nivou, koja je izuzetno dobra. Svake godine sebe testiramo kod Evropske referentne laboratorije za besnilo u Nansiju. To znanje u ispitivanju antitela na besnilo, prebacili smo na korona virus – naglasio je dr Lalošević.
Prva srpska vakcina za covid 19 Nusproizvod novog testiranja je i prva srpska vakcina za covid 19, koja se testira na miševima i koju su napravili stručnjaci Pasterovog zavoda. Dr Dušan Lalošević kaže kako vakcina ne može da se daje ljudima, jer za to nije ni namenjena, već je namenjena kontroli vakcina koje će se praviti u Srbiji, a to su Sinopharm i Sputnik V vakcine.
Čeka se odgovor i stav Ministarstva zdravlja Prvu srpsku vakcinu protiv korona virusa dr Lalošević je odneo u Ministarstvo zdravlja i čeka njihov odgovor i stav o vakcini.
– To što smo napravili domaću vakcinu protiv korona virusa je potvrda nas kao naučnika. Vakcina je napravljena po tradicionalnoj metodologiji, od inaktivisanog virusa, kao i kineska vakcina. Naša vakcina je tri puta jača od kineske, ali to ne znači da je i tri puta bolja. Vakcina predstavlja kontrolu vakcina biološkim testovima i to je vakcina za biološko testiranje. Svaka serija proizvedenih vakcina može da se kontroliše, da se proverava njihova imunogenost, odnosno stvarna jačina vakcine. To su najpouzdaniji biološki testovi. Mi to radimo na besnilu i sada smo uradili na koroni. Ponudili smo vakcinu Alimsu (Agenciji za lekove i medicinska sredstva) i ukoliko je prihvate, dostavljaće nam svaku seriju vakcina na analizu – napominje profesor Lalošević i smatra kako će u budućnosti biti jako važno da se menjaju sojevi virusa u vakcinama.
– Možda će se zaustaviti pandemija, ali će uvek biti lokalnih epidemija. Još dugo će nam trebati vakcina protiv korona virusa – poručuje dr Dušan Lalošević.
Članak Test antitela koji pokazuje koliko je osoba zaštićena od covid 19 napravljen u Novom Sadu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.