TROSTRUKI MUTANT KORONA VIRUSA: Postoji li šansa za njegovo širenje i mogu li vakcine da pobede KOBNI BENGALSKI soj

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2021, 07:33

TROSTRUKI MUTANT KORONA VIRUSA: Postoji li šansa za njegovo širenje i mogu li vakcine da pobede KOBNI BENGALSKI soj

U pitanju je treća mutacija u varijanti B.1.617 (duplog mutanta) primećena u Bengalu, koja je sada identifikovana u najmanje četiri indijske države.

Indija je prestigla Brazil i postala druga zemlja u svetu koja je najviše pogođena pandemijom korona virusa, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. Sa ukupno 17,3 miliona zaraženih i zvanično više od 195.000 umrlih od kovida, Indija od prošle srede - kad je pređen prag od 300.000 inficiranih - obara crne rekorde >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u dnevnom broju slučajeva. Dok drugi talas kovida trese Indiju, a međunarodna zajednica hrli u pomoć, pojavio se novi problem.

Dve od tih varijanti "trostrukog mutanta" B.1.618 - ili kako je još nazvan "bengalski soj" - pronađene su u uzorcima iz četiri države - Maharaštre, Delhija, Zapadnog Bengala i Čatisgarha, sve zahvaćene drugim talasom Kovida.

Bengalski soj

Do sada je pisano o "duplom mutantu" B.1.617 koji je prijavljen prošlog meseca a sada hara Indijom - užasavajući prizori masovnih kremacija i prepunjenih bolnica šokirale su svet. Dupli mutant, za kojeg mnogi stručnjaci kažu da je odgovoran za brzo širenje drugog talasa Kovida, je prvi put detektovan 5. oktobra sekvenciranjem gena uzorkovanog virusa, navodi Dnaindia.com.

Sada naučnici govore o sve većem otkrivanju "bengalskog soja", trostrukog mutanta koji bi mogao da bude zarazniji i - ono čega se stručnjaci posebno plaše - sposobniji da izbegne imuni sistem organizma, uprkos tome što je osoba ranije bila izložena virusu (bez ove mutacije) ili čak vakcinisana.

Još nema istraživanja koja bi potvrdila ili negirala ove strahove, piše "Tajms ov Indija".

- Udeo B.1618 je značajno porasto poslednjih meseci u Bengalu - istakao je na "Tviteru" Vinod Skarija, naučnik Saveta za naučna i industrijska istraživanja Instituta za genomsku i integrativnu biologiju (CSIR-IGIB), dodajući da “zajedno sa B.1.617 on formira dominantni soj u Zapadnom Bengalu".

Skarija, koji je u sredu na "Tviteru" objavio detalje otkrića novog mutanta, istakao je da je udeo B.1.618 značajno porastao poslednjih meseci u Zapadnom Bengalu, zajedno sa duplom varijantom B.1.617.

Sekvenciranje virusnih genoma prikupljenih u istočnoj Indiji sprovodi Nacionalni institut za biomedicinsku genomiku (NIBMG), koji je prvi sekvencirao bengalski soj od pacijenta 25. oktobra prošle godine. Do ovog januara je otkriveno da se razmnožio u prilično velikom broju.

Podaci koje je Indija predala GISAID-u, globalnoj naučnoj inicijativi, pokazuju da je takozvani trostruki mutant treća najuobičajenija varijanta sekvencirana u poslednjih dva meseca širom zemlje, sa udelom od 12 posto među zaraženima. Dupli mutant, B.1.617 je najuobičajeniji sa 28 odsto udela a sledi B.1.1.7, britanski soj.

Dupli mutant je u Indiji nosio dve mutacije -E484Q i L452R- u ključnom delu šiljatog proteina virusa. Obe mutacije - E484Q otkriven u britanskom i južnoafričkom soju i L452R otkriven u kalifornijskom – povezuju su sa mnogo većim prianjanjem virusa i sposobnostima da izbegne imuni odgovor, navodi portal Theweek.in.

Nova varijanta je opisana kao "trostruki mutant", što znači da se tri različita Kovid soja kombinuju da oforme novi.

Profesor NIBMG Sridar Činasvami ukazuje da bengalski soj ima četiri karakteristike po kojima se razlikuje od duplog mutanta koji cirkuliše u nekim delovima Indije poslednjih meseci.

- On sadrži sada fiksnu mutaciju D614C, koja se može nazvati “prvom varijantom” koja je identifikovana od virusa koji je navodno potekao iz Vuhana u Kini. Takođe ima mutaciju E484K - naveo je on.

Činasvami kaže da nova varijanta ima i "deleciju" u šiljatom protein, iako ne u području proteina koji se kači na ljudski receptor ACE2, pa još nije poznato koliki to značaj ima u ciklusu infekcije.

Ono što brine naučnike je što trostruki mutant nosi sa sobom mutaciju E484K, karakterističnu za južnoafrički i brazilski soj.

- Poznato je da je E484K varijanta koja beži imunom sistemu, što znači da prethodno aktivirana antitela protiv virusa bez ove mutacije mogu biti manje efikasna u sprečavanju virusa da razvije infekciju i uzrokuje bolest kod ljudi. To uključuje antitela aktivirana vakcinama – ističe Činasvami.

Drugim rečima, možda nećemo biti bezbedni od ove varijante i ako smo prethodno bili zaraženi drugim sojem virusa ili čak vakcinisani.

Skarija ističe da postoji mnogo nepoznatog o novom soju, uključujući njegovu sposobnost da uzrokuje reinfekciju kao i infekciju koja "probija" zaštitu vakcine. Potrebna su dodatna istraživanja, ukazuje naučnik.

Trenutno nema konačnog dokaza da trostruki mutant pokreće epidemiju u Zapadnom Bengalu, na stranu činjenica da je broj zaraženih značajno porastao poslednjih meseci.

- Biće potrebno više fokusiranog istraživanja da bi se rešila ta pitanja - napisao je Skarija.

Naučnici se plaše da je novi soj možda zarazniji od ostalih ili bolje izbegava imuni odgovor, čak i u slučajevima kad je osoba bila prethodno zaražena korona virusom ili vakcinisana. Oni su složni da su potrebna dodatna istraživanja koja bi te strahove potvrdila ili negirala.

- Ovo je prenosivija varijanta. Mnogo ljudi se razboli veoma brzo - kaže Madhukar Pai, profesor epidemiologije Univerziteta MekGil.

Imunolog Dipjaman Ganguli iz CSIR Instituta u Kolkati smatra da je ovo "samo još jedna varijanta".

- Zanimljivo je da se mnogo varijanti pojavljuje sa sličnim mutacijama - E484 takođe prisutan u P.1 iz Brazila i 1.351 iz Južne Arike - što su varijante koje beže imunom sistemu. Možda to pomaže virusu da bude uspešniji u infekciji i stoga se više varijanti spaja u slične mutacije - istakao je Ganguli.

Mutacija se događa kad se virus replikuje i tokom tog procesa unešto izmeni. Virus sa jednom ili više novih mutacija je "varijanta" originalnog i što više cirkuliše veće su izmene koje se dešavaju. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, "stotine varijacija virusa identifikovane su širom sveta" tokom protekle godine i po.

Većina tih promena ima malo ili nimalo uticaja na karakteristike virusa, međutim zavisno od toga gde su te promene locirane u genetskom materijalu patogena, one mogu uticati na njegova obeležja, poput prenosivosti, ili težine infekcije.

Pripadnici bengalske varijante, kako piše "Tajms ov Indija", pronađeni su i u Sjedinjenim Američkim Državama, Švajcarskoj, Singapuru i Finskoj, a prvi put je varijanta pronađena van Indije još 22. aprila prošle godine. Većina slučajeva u Maharaštri i Gudžaratu, kako je otkriveno, sadržala je varijantu duplog mutant (E484Q i L452R), dok je u Delhiju i Pundžabu zabeležen uglavnom britanski soj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.