Izvor: Radio 021, 12.Feb.2021, 18:19

Svi kriju broj preminulih od kovida u Vojvodini; Institut: Još uvek ne posedujemo tačne podatke

Podatke o broju preminulih od posledica zaraze virusom korona u Vojvodini zvanično nema nijedan nadležni organ - ili bar tako tvrde u odgovorima za 021.rs.

U nameri da dobije zvanične informacije o broju preminulih u Vojvodini i Novom Sadu, a s obzirom na to da ove informacije po regionima i lokalnim samoupravama nisu transparentne, 021.rs je pisao svim ustanovama i pitao sve nadležne organe i funkcionere, ali su svi redom odbijali ili izbegavali da odgovore na pitanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Poslednji u nizu "neposedovanja informacije" je Institut za javno zdravlje Vojvodine, koji na naše pitanje koliko je građana preminulo u periodu od 6. marta 2020. do 28. januara 2021. godine tvrdi da "još uvek ne poseduje tražene podatke", iako je navedeni vremenski period iza nas.

Institut smo pitali i koliko je građana sa prebivalištem na teritoriji Novog Sada u statistici preminulih od kovida, ali informacije nisu stigle.

"Institut za javno zdravlje Vojvodine još uvek ne poseduje tražene podatke, budući da se podaci prikupljaju kontinuirano i da u ovom trenutku ono čime raspolažemo nije potpuno i tačno. Tražene podatke za 2020. godinu ćemo moći dostaviti tek nakon što Republički zavod za statistiku Srbije obradi podatke do 30. juna 2021. godine, nakon čega ćemo pristupiti analizi. Takođe, tražene podatke za ovu godinu ćemo dostaviti tek nakon što Republički zavod za statistiku Srbije obradi podatke do 30. juna 2022. godine, nakon čega ćemo pristupiti analizi. Podaci će biti objavljeni u okviru analize Zdravstvenog stanja stanovništva AP Vojvodine za 2020. godinu, u drugoj polovini tekuće godine, odnosno u analizi Zdravstvenog stanja stanovništva AP Vojvodine za 2021. godinu, u drugoj polovini naredne godine", poručuju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine za 021.rs.

To znači da će javnost tek krajem ove godine saznati koliko je zaraženih kovidom preminulo prošle godine, dok će informacije za ovu godinu biti poznate tek 2022. godine. Ovo je novost u (ne)transparentnom radu nadležnih organa, koji su u prvih nekoliko meseci epidemije raspolagali podacima i davali ih medijima, a u ovom trenutku niko od njih nema "tačne podatke".

Podsetimo, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" poručio je krajem januara za 021.rs da "nije u mogućnosti da u ovom trenutku" da statističke podatke o preminulima od posledica kovida za Vojvodinu i Novi Sad, pozivajući se na iste razloge kao IZJZV. To obrazloženje dobili smo od Batuta nakon žalbe upućene Povereniku.

Prethodnih meseci odgovore nismo dobili ni od Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i resornog sekretara Zorana Gojkovića, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Kliničkog centra Vojvodine, kao ni od predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Detaljnije o ovoj temi čitajte u našem tekstu na OVOM LINKU.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.