Izvor: Radio 021, 27.Feb.2020, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi do sada testirani na virus korona u Srbiji bili negativni

U Srbiji još uvek nema potvrđenih slučajeva zaraze, ali je bilo sumnje.

Dosad je 16 osoba u Srbiji testirano na koronavirus i ni kod jednog nije potvrđena zaraza. Zaraženo je, međutim, dvoje državljana Srbije na kruzeru "Diamond Princess" u Japanu.

Ministarstvo zdravlja i Institut "Batut" pokrenulli su sajt covid19.rs na kom dva puta dnevno - u 8h i 18h - saopštavaju poslednje informacije o koronavirusu.

Predsednik Vučić izjavio je u sredu, posle sastanka sa predstavnicima zdravstvenih institucija, da su dogovorene komplente mere prevencije i hitne reakcije svih nadležnih organa Republike Srbije u slučaju pojave koronavirusa.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da raste rizik od pojave infekcije uzrokovane novim koronavirusom u Srbiju i može se oceniti kao umeren. Zdravstveni radnici poručuju da nema mesta panici, i da je npr. neuporedivo veća smrtnost od običnog sezonskog gripa nego od koronavirusa. Građanima savetuju da i sami preduzmu mere zaštite, pre svega kada je reč o ličnoj higijeni.

Koronavirus se raširio na sve kontinente, osim Antarktika. U Italiji je od koronavirusa preminula dvanaesta osoba, dok se broj obolelih popeo na 400, a tri osobe su izlečene. Slučajevi zaraze prijavljeni su i u Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji, Španiji, Brazilu, Alžiru... Broj osoba koje se dnevno zaraze koronavirusom u svetu sada premašuje broj novozaraženih u Kini, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.