Svetski dan Roma: višedecenijski problemi u senci pandemije

Izvor: RTS, 08.Apr.2020, 16:06

Svetski dan Roma: višedecenijski problemi u senci pandemije

Od 1990. godine i Međunarodnog kongresa Roma održanog u poljskom gradu Serocku, 8. april u svetu se obeležava kao Međunarodni dan Roma. Dan kada ovaj narod slavi istoriju, kulturu i tradiciju jeste istovremeno i prilika da se govori o problemima sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju. Zbog pandemije koronavirusa neće biti uobičajenih proslava nacionalnog dana, pa je apel da se, umesto poljupcima, čestita osmehom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Tog 8. aprila 1990, najbrojnija nacionalna manjina u Evropi dobila je zvaničan naziv, zastavu i himnu – najvažnija obeležja nacionalnog identiteta jednog naroda. Razloga za slavlje ima puno, ali će ove godine izostati zbog situacije sa virusom korona.


„Za sada nećemo ništa, ne možemo, ovo je virus i nema društva, nema okupljanja, nema toga“, ističe Nika Šajin iz Vršca.
U Vršcu romski narod je na maternjem jeziku informisan  o zaštitnim merama. Čuvaju se koliko mogu, veći deo njih nosi zaštitne maske i uglavnom poštuju mere.
„Svi se pridržavamo i kad krene taj policijski čas, mogu da kažem da stvarno nema nikoga na ulici, svi po dvorištu nešto radimo“, kaže Darko Ranisavljević iz Vršca.
Višedecenijski problemi sa kojima se Romi suočavaju i dalje ih muče nezaposlenost, obrazovanje, problemi stanovanja. U ovom trenutku, zdravstvena zaštita i higijenski uslovi ipak su na prvom mestu.
"Sa tim ciljem su pre tri nedelje ovde u naselju bili lekari iz preventivne zdravstvene zaštite, obišli su kompletno stanovništvo i obavili preglede i tada smo doneli zaključak da je ovde stanje u redu", naglašava Tatjana Nikolić, član gradskog veća zadužena za socijalna pitanja.
Onaj broj stanovnika koji je isključen sa vodovodne mreže zbog dugovanja ili nekog drugog razloga biće priključen na mrežu dok traje vanredno stanje. Mobilni timovi za podršku romskoj nacionalnoj manjini u Vršcu svakodnevno su na terenu, obilaze i edukuju svoje sunarodnike.
„I ovom prilikom apelujem na sve Rome i Romkinje, posebno na one koji dolaze iz inostranstva, dakle iz zemalja koje su žarište kovida 19, da ostanu u svojim domovima i da time zaštite i sebe i svoje bližnje i da ovaj, nama ovako važan, praznik ne čestitaju poljupcima nego uz osmehe“, kaže Alisa Šajin, koordinator za romska pitanja u gradskoj upravi u Vršcu.
Nacionalni dan, najbrojnija nacionalna manjina u Srbiji danas će obeležiti onako kako to mere zaštite nalažu: u krugu najbližih i bez većih društvenih okupljanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.