Svet: U Kini sedam novih slučajeva, Indija četvrta zemlja po broju obolelih, u Seulu povećana stopa prenosa virusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2020, 08:19

Svet: U Kini sedam novih slučajeva, Indija četvrta zemlja po broju obolelih, u Seulu povećana stopa prenosa virusa

Kina je prijavila sedam novih slučajeva zaraze korona virusom i jedan asimptomatski slučaj. Šest od sedam novih slučajeva su osobe koje su u Kinu doputovale iz inostranstva, preneo je Rojters.

To je pad broja zaraženih u odnosu na prethodni dan, kada je prijavljeno 11 novih slučajeva i sedam asimptomatskih. U Kini su ukupno zaražene 83.064 osobe, dok je broj preminulih nepromenjen - 4.634.

Peking: >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dva nova slučaja korona virusa

U Pekingu su danas prijavljena dva nova slučaja korona virusa, dan nakon što je zabeležen prvi slučaj u poslednja gotovo dva meseca, zbog čega su zvaničnici odložili planove o povratku pojedinih učenika u škole.

Novi slučajevi iz drugog dela Pekinga u odnosu na jučerašnjeg zaraženog su dvojica muškaraca koji rade u istraživačkom centru za meso, javili su kineski državni mediji.

Za sada se ne zna kako su se zarazili, preneo je Rojters.

Dvojica muškaraca stara 25 i 37 godina nisu imala kontakte sa ljudima iz provincije Hubej, gde je korona virus prvo identifikovan niti sa tursistima iz inostranstva u poslednjih 14 dana, iako je mlađi od njih bio nakratko u Kvingdau, gradu u istočnoj provinciji Šandong.

Gradska vlada Pekinga saopštila je da je odustala od planova da dozvoli povratak u škole đacima od prvog do trećeg razreda zbog pojave novih slučajeva.

Ona je najavila i da će izvršiti inspekciju morskih proizvoda i svežeg i smrznutog mesa.

Istraživački centar u distriktu Fengtai u južnom delu Pekinga ostao je danas otvoren, preneo je "Peking dejli".

Kina ne računa slučajeve zaraze bez simptoma među potvrđene slučajeve korona virusa.

Indija na četvrtom mestu u svetu po broju obolelih

Sa ukupno 297.535 obolelih, Indija je postala četvrta zemlja u svetu po broju zaraženih korona virusom. Na prvom mestu su SAD, drugom Brazil, a na trećem Rusija, navodi BBC.

U poslednja 24 sata, u Indiji je prijavljeno novih 10.956 slučajeva. Ukupno je preminulo skoro 8.500 ljudi, saopštilo je indijsko ministarstvo zdravlja.

U Brazilu 30.000 novih slučajeva korone, ukupno 802.000

Broj zaraženih korona virusom u Brazilu premašio je 802.000 pošto je u poslednja 24 sata registrovano 30.412 novih slučajeva.

U istom periodu preminulo je 1.239 ljudi tako da je ukupan broj žrtava 40.919, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Oporavilo se 345.595 osoba, prenosi Rojters.

Australija eliminisala kovid-19 iz mnogih delova zemlje

Australija je eliminisala korona virus iz mnogih delova zemlje, saopštile su vlasti.

Prethodne nedelje, Australija je prijavila 38 slučajeva korona virusa.

Više od polovine zaraženih su osobe koje su se u Australiju vratile iz inostranstva i oni su već u karantinu u hotelima, navodi Rojters.

Premijer Skot Morison ranije je najavio da će u julu moći da se organizuju utakmice sa 10.000 navijača, kao i da će biti omogućeno studentima iz inostranstva koji studiraju u Australiji da dođu u zemlju.

Studenti iz inostranstva će morati da budu u karantinu kada dođu u Australiju.

U Seulu povećana stopa prenosa korona virusa

Južnokorejski stručnjak za zarazne bolesti Džung Eun-kjeong izrazila je zabrinutost zbog brzine prenošenja korona virusa u gusto naseljenom glavnom gradu Seulu, gde se od kraja maja svakog dana registruje oko 30 do 50 novozaraženih.

Direktorka Korejskih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Eun-kjeong rekla je da je prosečna stopa zaraze nosilaca virusa u Seulu približno tri puta veća nego u ostatku zemlje, preneo je AP.

Prema njenim rečima, procenat prenosa zaraze u prestonici Južne Koreje iznosi 1,7 do 1,8 odsto proteklih sedmica.

Svaki broj iznad 1.0 znači da epidemija raste, navela je agencija.

Eun-kjeong je apelovala na žitelje Seula da ostanu kod kuće tokom predstojećeg vikenda, rekavši da postoji velika zabrinutost da bi povećana javna aktivnost dovela do masovne cirkulacije virusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Indija na ČETVRTOM MESTU u svetu po broju obolelih

Izvor: Blic, 12.Jun.2020

Sa ukupno 297.535 obolelih, Indija je postala četvrta zemlja u svetu po broju zaraženih korona virusom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.