Svet: U Južnoj Koreji za blagi kovid - samolečenje; Turisti ponovo dobrodošli na Filipine; Hapšenja na Novom Zelandu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2022, 09:22

Svet: U Južnoj Koreji za blagi kovid - samolečenje; Turisti ponovo dobrodošli na Filipine; Hapšenja na Novom Zelandu

Južna Koreja je saopštila danas da će pacijenti sa blagim simptomima korona virusa morati da se leče sami kako bi se oslobodili medicinski resursi za ozbiljnije slučajeve.

Takav razvoj situacije dolazi u trenutku kada su nove infekcije dostigle novi maksimum u toj zemlji zbog ubrzanog širenja omikron soja, prenosi agencija Rojters.

Južnokorejske vlasti će od danas pružati negu samo kovid pacijentima starijim od 60 godina ili onima sa nekim propratnim bolestima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dok će ostali morati sami da prate svoje stanje i da traže medicinsku pomoć od određenih klinika ukoliko im se stanje pogorša.

Medicinski kompleti koji uključuju uređaj za merenje koncentracije kiseonika u krvi, toplomer i lek za temperaturu, koji su ranije bili dostupni svim pacijentima koji se leče kod kuće, sada će biti podeljeni samo prioritetnim grupama.

To znači da će pacijenti sa blagim simptomima ili bez njih sada morati da kupuju takve artikle o svom trošku.

Južnokorejska vlada je, takođe, ranije ukinula meru praćenja kontakata i obaveznu samoizolaciju.

"Prethodna šema više nije realna u svetlu naših ograničenih resursa i pravi ogromne socijalne i ekonomske troškove u poređenju sa našim medicinskim potrebama", izjavio je portparol južnokorejskog ministarstva zdravlja Son Jung-Rae na konferenciji za novinare.

Dnevni broj novih slučajeva u Južnoj Koreji dostigao je u protekla 24 sata još jedan dnevni rekord od 54.122, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 1.185.361 u populaciji od 52 miliona ljudi, saopštila je Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Ipak, broj novih smrtnih slučajeva ostaje nizak i u protekla 24 sata je iznosio 20, čime je ukupan broj preminulih od kovida od počekta pandemije dostigao 6.943.

Novi Zeland: Hapšenja demonstranata

Novozelandska policija je danas uhapsila više od 50 osoba i počela silom da uklanja nekoliko stotina demonstranata koji već treći dan ispred zgrade parlamenta protestuju zbog obavezne vakcinacije protiv virusa korona i strogih restriktivnih mera uvedenih usled pandemije.

Na Novom Zelandu je od početka pandemije registrovano samo nešto više od 18.000 slučajeva zaraze, a virus je odneo 53 života.

Vakcinisano je oko 94 odsto odraslog stanovništva, uz obaveznu vakcinaciju za neka zanimanja, podseća Rojters.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern je ocenila da protesti ne odražavaju stavove većine stanovništva.

Ardern je izjavila da svaki Novozelanđanin ima pravo da protestuje, ali da time ne sme da ometa živote drugih.

Turisti su ponovo dobrodošli na Filipine

Filipini su danas ukinuli gotovo dvogodišnju zabranu za ulazak stranih putnika zbog opadanja broja novih infekcija uzrokovanih omikron sojem korona virusa.

Strani putnici iz 157 zemalja koje imaju bezvizni aranžman sa Filipinima, i koji su u potpunosti vakcinisani i negativni su na virus, moći će da uđu u zemlju i više neće morati u karantin po dolasku, prenosi agencija AP.

Filipinska vlada je, takođe, ukinula sistem klasifikacije rizika koji je zabranjivao putovanja iz najteže pogođenih zemalja.

"Počećemo sa sledećim poglavljem na putu ka oporavku", izjavila je filipinska ministarka za turizam Berna Romulo-Pujat.

Ona je dodala da će ponovno otvaranje granice doprineti povratku radnih mesta i ostvarivanju prihoda u preduzećima i zajednicama koje imaju veze sa turizmom.

Filipini su uveli jedan od najdužih karantina na svetu i najstrože karantinske restrikcije kako bi ugušili pandemiju koja je izazvala najgoru ekonomsku recesiju u toj zemlji od 1940-ih i pogurala nezaposlenost na rekordne nivoe.

Više od milion Filipinaca izgubilo je posao u turističkim preduzećima i na određenim turističkim destinacijama samo u prvoj godini pandemije, prema vladinim statistikama.

Agencija AP navodi i da je više od 60 miliona od skoro 110 miliona Filipinaca u potpunosti vakcinisano protiv korona virusa, a 8,2 miliona je primilo dopunsku dozu.

Bez kovid propusnica na ceremoniji dodele Oskara

Za prisustvo ceremoniji dodele ovogodišnjih Oskara neće biti potreban dokaz o vakcinaciji protiv korona virusa.

Kako prenosi britanski Gardijan, američka Akademija filmske umetnosti i nauke neće zahtevati kovid propusnicu za prisustvo ceremoniji, koja će se održati 27. marta.

Umesto toga, od gostiju će se zahtevati da imaju negativan PCR test ili negativan brzi antigenski test, izvestio je "Holivud Riporter".

Kako se navodi u izveštaju, od učesnika se očekuje da se vakcinišu, a oni koji to nisu uradili, moraće da se pridržavaju strožih pravila testiranja kako bi prisustvovali događaju.

Ceremonija dodele Oskara ponovo će, prvi put od 2018. godine, imati domaćina, a svečanost će kao što je i tradicija biti održana u pozorištu "Dolbi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.