Svet: Broj obolelih od kovida premašio 179 miliona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2021, 08:32

Svet: Broj obolelih od kovida premašio 179 miliona

Broj obolelih osoba u svetu od korona virusa premašio je danas 179 miliona, pokazuju podaci vašingtonskog sajta "worldometers.info".

Dosad se zvanično oporavilo 163,5 miliona ljudi, a umrlo je 3,8 miliona.

U svetu ima 11,6 miliona aktivnih slučajeva, od čega je nešto više od 11,5 miliona u blagom ili srednjem stanju, a skoro 83.000 je u kritičnom stanju.

Najviše mrtvih imaju SAD, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imaju više od 600.000 žrtava, a od sinoć Brazil je prešao brojku od pola miliona mrtvih.

Po broju obolelih SAD su na prvom mestu sa 34,4 miliona inficiranih od početka pandemije, druga je Indija sa 29,88 miliona, a Brazil je na trećem mestu sa 17,88 miliona.

U Indiji najmanji broj novozaraženih u poslednja tri meseca

U poslednja 24 sata u Indiji je potvrđeno 58.419 novoinficiranih korona virusom, što je najmanji broj novih slučajeva kovida-19 u poslednja tri meseca, a zabeleženo je 1.576 smrtnih slučajeva među zaraženima.

Od početka pandemije, u Indiji je evidentirano ukupno 29,9 miliona slučajeva infekcije korona virusom, a od posledica kovida-19 preminulo je ukupno 386.713 ljudi, prenosi Rojters.

Brazil: Broj žrtava kovida-19 premašio pola miliona

Broj smrtnih slučajeva među kovid pacijentima u Brazilu premašio je pola miliona u Brazilu, a stručnjaci upozoravaju na opasnost od daljeg širenja virusa zbog sporog sprovođenja vakcinisanja i početka zime na južnoj polulopti.

Iz Zdravstvenog instituta Fiokruz stiže upozorenje da je situacija kritična i da je "svega 15 odsto punoletnih građana potpuno vakcinisano", prenosi BBC.

Iako se virus nastavlja da se širi, predsednik Brazila Žair Bolsonaro odbija da podrži preventivne antiepidemiološke mere poput socijalnog distanciranja.

Kongres istražuje postupanje vlade tokom pandemije, a predsednik Bolsonaro bio je žestoko kritikovan zbog nesprovođenja koordiniranog nacionalnog odgovora na zarazu i zbog svog skepticizma prema vakcinama i restriktivnim merama kao što su zaključavanje i nošenje zaštitnih maski.

Opozicija optužuje predsednika da je iz političkih razloga odlagao kupovinu vakcina i da je smišljeno i dosledno umanjivao ozbiljnost situacije i težinu pandemije.

U subotu su širom Brazila protestovale hiljade ljudi protiv vlade, tražeći opoziv Bolsonara i brže sprovođenje programa vakcinacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.