Svet: Na Filipinima prvi slučajevi južnoafričkog soja, zdravstveni radnici u Brazilu traže zaključavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2021, 08:25

Svet: Na Filipinima prvi slučajevi južnoafričkog soja, zdravstveni radnici u Brazilu traže "zaključavanje"

Na Filipinima je potvrđeno šest slučajeva južnoafričkog soja korona virusa, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja te zemlje.

Od šest slučajeva tri su lokalno preneta, a dva su otkrivena kod putnika koji su se vratili iz inostranstva, prenosi Rojters. Poreklo još jednog slučaja infekcije još se istražuje.

Filipini su u ponedeljak započeli kampanju vakcinacije protiv kovid-19, a otkrivanje južnoafričkog soja izazvalo je zabrinutost kod filipinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << medicinskih radnika da bi vakcine mogle biti manje efikasne.

Brazil: Zdravstveni radnici traže "zaključavanje"

Brazilski zdravstveni radnici zatražili su "zaključavanje" i policijski čas u celoj zemlji, pošto su odeljenja intenzivne nege u bolnicama prepuna, a kovid-19 odnosi više od 1.000 života svakog dana.

Zdravstveni radnici su u otvorenom pismu ukazali da novi talas epidemije u nekoliko država urušava njihove zdravstvene sisteme i donosi neposredni rizik od širenja zaraze na sve regione Brazila, prenosi AP.

Oni su istakli da je u toku najgori period u Brazilu od početka pandemije.

Prošla nedelja bila je najsmrtonosnija u Brazilu od početka pandemije - od koronavirusa su umrle 8.244 osobe.

U pismu se traži "zaključavanje" u gradovima u kojima nema slobodnih kreveta na odeljenjima intenzivne nege, a u ostalim gradovima policijski čas od 20 sati uveče do 6 sati ujutro.

U Brazilu je od koronavirusa umrlo više od 255.000 ljudi, a zemlja je po broju smrtnih slučajeva na drugom mestu u svetu, posle SAD.

SAD: Preti četvrti talas zbog novih sojeva virusa

Širenje visoko zaraznih sojeva koronavirusa preti da podstakne "potencijalni četvrti talas slučajeva" u Sjedinjenim Američkim Državama, upozorava direktorka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski.

Valenski je rekla da je zabrinuta zbog najnovijih podataka o broju zaraženih Kovidom-19 ističući da je prošle nedelje zabeleženo oko 70.000 novih slučajeva na dnevnom nivou što je, naglasila je, veoma visok broj, prenosi BBC.

U istom periodu dnevno je registrovano 2.000 preminulih, dodala je ona.

Valenski je upozorila da bi SAD, uz ovako visok nivo slučajeva i nove sojeve virusa koji se šire, mogle da izgube teško stečenu prednost u borbi protiv koronavirusa.

"Ovi sojevi predstavljaju veoma stvarnu pretnju po naš narod i napredak koji smo ostvarili", navela je Valenski.

Postoji više različitih sojeva Kovida-19 koji trenutno cirkulišu, ali zdravstveni stručnjaci posebno su zabrinuti zbog nekih od njih, poput onih zabeleženih u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, koji su izgleda zarazniji.

CDC predviđa da će visoko zarazni soj B.1.1.7, prvi put otkriven u Velikoj Britaniji, postati dominantan u SAD ovog meseca.

Valenski je ocenila da SAD imaju mogućnost da zaustave potencijalni četvrti talas slučajeva u toj zemlji.

U SAD je do sada zabeleženo više od 28 miliona slučajeva i 500.000 preminulih od posledica koronavirusa, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.