Svet: Kina proizvodi tri milijarde doza vakcina, u Indiji rekord u broju novozaraženih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2021, 05:55

Svet: Kina proizvodi tri milijarde doza vakcina, u Indiji rekord u broju novozaraženih

Kina će najverovatnije do kraja godine proizvesti tri milijarde doza vakcina protiv korona virusa, rekao je Ženg Žongvei, zvaničnik Nacionalne zdravstvene komisije i šef tima za koordinaciju projekta razvoja vakcina. Opet, više  indijskih država upozorilo je saveznu vladu na nestašicu vakcina protiv kovida 19 u treutku kada novi talas infekcija preti da preplavi zemlju i ugrozi njenu slabu medicinsku infrastrukturu. 

Žongvei je rekao da će Kina u drugoj polovini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine biti potpuno u mogućnosti da ispuni domaću potražnju za vakcinama.

Kineska vlada nedavno je saopštila da se proizvodnja vakcina protiv kovida 19 u zemlji utrostručila od 1. februara do kraja marta na pet miliona doza dnevno, preneo je Rojters.

Proizvođači vakcina u Kini takođe su uvećali svoje proizvodne kapacitete.

Kompanija Sinovak očekuje da će do kraja godine proizvesti dve milijarde doza, a Sinofarm ima proizvodne kapacitete od 1,1 milijardi doza za dve odvojene vakcine. Kompanija je najavila da će od aprila mesečno proizvoditi sto miliona doza.

Indija: Lokalne vlasti upozoravaju na nestašicu vakcina

Vlasti u Nju Delhiju, Pendžabu i Radžastanu saopštile u subotu da ne mogu da nastave sa planiranom imunizacijom ukoliko se raspoložive zalihe vakcina ne dopune, prenosi AP.

Ranije ove nedelje, država Maharaštra, koja je najveće žarište epidemije kovida 19 u Indiji, zatvorila je neke centre za vakcinaciju i vratila ljude sa zakazanih termina zbog nedovoljnih zaliha vakcina.

Agencija navodi da je indijski ministar zdravlja Harš Vardan poručio da zemlja ima dovoljno vakcina i pozvao vlade saveznih država da prestanu sa širenjem panike.

Indija, sa skoro 1,4 milijarde ljudi, do sada je primenila 97 miliona doza, ali se suočava sa velikim problemima u snabdevanju, pa su vakcinacije ograničene na ljude starije od 45 godina i radnike na prvoj liniji borbe sa virusom.

AP prenosi da je prošle nedelje zaustavljen kompletan izvoz koji je do sada iznosio 64,5 miliona vakcina kako bi se dao prioritet domaćim potrebama.

U Indiji novi rekord u broju novozaraženih-više od 152.000

U Indiji je zabeležen novi dnevni rekord u broju novozaraženih korona virusom, pošto je u protekla 24 sata potvrđeno 152.879 novih slučajeva infekcije.

Bolnice širom zemlje prepune su pacijenata, a od korona virusa preminulo je još 839 ljudi, što je najviše umrlih u toku jednog dana

za više od pet meseci, prenosi Rojters.

U Indiji je od početka pandemije potvrđeno 13,35 miliona slučajeva korona virusa, a umrlo je ukupno 169.275 ljudi.

Po broju registrovanih slučajeva infekcije zemlja je na trećem mestu u svetu, posle SAD i Brazila, a po broju umrlih je četvrta.

HSBC i Azijska banka finansiraju vakcine sa 300 miliona $

Banka HSBC i Azijska banka za razvoj (ADB) obezbediće zajedničko finansiranje od 300 miliona dolara kako bi pomogle azijskim lancima snabdevanja da povećaju proizvodne kapacitete za vakcine protiv kovida 19, izjavili su predstavnici te dve finansijske institucije.

Inicijativa se zasniva na šemi podele rizika koju su dve banke pokrenule u julu 2020. kako bi pomogle finansiranju dobavljača lične zaštitne opreme, dok se oni i proizvođači vakcina utrkuju u ispunjavanju velike globalne potražnje koja nadmašuje ponudu.

Oslanjajući se na kreditni rejting ADB-a, zajmodavci iz privatnog sektora poput HSBC-a mogu lakše pozajmljivati kompanijama u složenom lancu proizvodnje vakcina, saopštila je banka HSBC.

Globalni šef finansijskih institucija u banci HSBC Surat Sengupta je istakao da trenutno potražnja za vakcinama daleko nadmašuje ponudu, kao i da je jedan od izazova da se moraju formirati mreže snabdevanja i distribucije, što zahteva veliku likvidnost, prenosi kineski radio CRI.

Zajmodavci će nuditi sredstva putem trgovinskih zajmova i finansiranja računa putem ostalih alata, rekao je Sengupta, dok zemlje širom Azije pokušavaju da skrate uobičajenu višegodišnju vremensku skalu potrebnu za primenu velikih programa inokulacije.

Nivoi vakcinacije u azijskim zemljama široko variraju, dok se vlade suočavaju sa ograničenim zalihama, brzim porastom potražnje i političkim žongliranjem kako bi osigurale doze.

Worldometers: Više od 136 miliona potvrđenih slučajevaOvde ide naslov

Prema podacima sajta Worldometers, u svetu je od početka pandemije potvrđeno 136.020.767 slučajeva korona virusa, a trenutno su aktivna 23.709.174 slučaja infekcije.

Od posledica korona virusa umrle su 2.939.234 osobe, a oporavilo se 109.372.359 ljudi.

Najviše slučajeva kroona virusa potvrđeno je u SAD - više od 31,8 miliona, Brazilu - više od 13,4 miliona, Indiji - više od 13,3 miliona, Francuskoj - više od pet miliona i Rusiji - više od 4.6 miliona.

SZO: U svetu za dan više od 747.000 novozaraženih

U svetu je u prethodna 24 sata potvrđeno više od 747.000 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je preko 13.500 ljudi, saopštila je sinoć Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Prema podacima SZO, u proteklom danu zabeleženo je 747.219 novozaraženih i 13.556 smrtnih slučaja povezanih sa Kovidom 19, čime je ukupan broj slučajeva infekcije od početka pandemije uvećan na 134.308.070, a zvaničan broj preminulih dostigao 2.907.944, prenosi TASS.

Najviše novih infekcija - 34 odsto, registrovano je u Evropi, a slede Severna i Južna Amerika i jugoistočna Azija.

Najviše obolelih i preminulih od početka pandemije imaju SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.