Pola populacije u Izraelu primilo jednu dozu - 35 odsto dve;

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2021, 08:52

Pola populacije u Izraelu primilo jednu dozu - 35 odsto dve;

Nakon što su vakcinisani medicinski radnici i starija lica, Meksiko je počeo da vakciniše najsiromašnije građane, iako se sa tim ne slažu zdravstveni eksperti.

"Mislio sam da je laž ili šala", rekao je zbunjeni Ubaldo Sančez (61) koji se vraćao iz polja kukuruza kada je ćerka dotrčala do njega da mu saopšti vesti.

Vlada populističkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je pokrenuo kampanju pod nazivom "Prvo siromašni", dala je prioritet finansijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najugroženijim građanima, navodeći da je vakcina način da im se država nekako oduži što su godinama bili marginalizovani.

Meksičke vlasti su ranije saopštile da je u kampanji imunizacije od decembra do sada iskorišćeno dva miliona doza vakcina za zaštitu starijih osoba i onih u zdravstvu, a da je 526.400 zdravstvenih radnika dobilo obe doze Fajzerove vakcine.

Bajden:50 miliona doza vakcine za 37 dana, preko plana

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je primenjeno 50 miliona doza u kampanji vakcinacije protiv kovid-19 otkako je preuzeo funkciju, ali je upozorio da još nije došao trenutak za opuštanje, prenosi britanski Gardijan.

Korona virus otkriven na dva američka ratna broda

Dva broda američke ratne mornarice na Bliskom istoku prijavila su slučajeva korona virusa, saopštili su nadležni navodeći da je jedan već usidren u luci u Bahreinu, a da je drugi na putu ka luci, javlja AP.

Desetak vojnika na amfibijskom transportnom brodu "San Dijego" pozitivno je na korona virus, rekla je portparolka američke Pete flote Rebeka Reberič. Na drugom brodu "Filipinsko more“ je nekoliko osoba pod nadzorom zbog moguće infekcije korona virusom.

Kapacitet "San Dijega" je skoro 700 vojnika, dok na brodu "Filipinsko more" može da bude i više od 300.

List navodi da je američki predsednik potvrdio da se njegov plan o primeni 100 miliona doza u prvih 100 dana mandata realizuje više nego dobro i da je za 37 dana od kako je na čelu SAD već utrošeno 50 miliona vakcina.

"Na pola smo puta: 50 miliona doza za 37 dana, to je nedeljama pre planiranog", poručio je Bajden.

Predsednik SAD je upozorio i da bi se novi sojevi virusa mogli proširiti, što bi dovelo do više slučajeva zaražavanja i hospitalizacija i apelovao na Amerikance da nastave da poštuju vladine mere u cilju suzbijanja kovid-19.

Gardijan navodi i da Bajden nije mogao da precizira kada će se zemlja vratiti u normalu, ali da je potvrdio da je prioritet njegove administracije da omogući da taj dan dođe što pre.

Za godinu dana u Brazilu od korone umrlo više od 250.000

Godinu dana od pojave prvog slučaja korona virusa u Brazilu, ova najveća latinoamerička zemlja registrovala je više od 250.000 preminulih od posledica kovid-19, a virus se i dalje širi zbog sporosti vakcinacije, ali i prisustva novog, zaraznijeg soja.

Ministarstvo zdravlja u Brazilu saopštilo je da je ukupno potvrđeno 251.498 smrtnih slučajeva kao posledice kovid-19, javlja Rojters.

Agencija navodi da je Brazil drugi na svetu po broju žrtava od kovid-19, nakon SAD, a sa preko 10,3 miliona potvrđenih slučajeva treći po razmerama pandemije iza SAD i Indije.

Tokom poslednje dve nedelje, Brazil je zabeležio najveći prosečan dnevni broj smrtnih slučajeva od kovid-19 tokom pandemije, skoro 1.100, i čini se da se situacija u zemlji pogoršava.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je to zahvaljujuči novom brazilskom soju virusa, za koji smatraju da je mnogo zarazniji, i nepostojanju strogih epidemioloških mera kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, prenosi Rojters.

Brazil je uspeo da počne kampanju imunizacije protiv kovid-19, a do sada je primenjeno više od 7,5 miliona doza u zemlji sa više od 210 miliona stanovnika.

Imunizacija se najviše sprovodi vakcinom koju je razvio kineski "Sinovak“ , za koju je potvrđeno da je efikasna protiv britanskog i južnoafričkog soja virusa, a trenutno se sprovode ispitivanja koliko deluje na novi brazilski soj, Amazonas, navodi agencija.

Crna Gora uz Mađarsku četvrte u svetu po stopi smrtnosti

Crna Gora i Mađarska su na četvrtom mestu u svetu po stopi smrtnosti u poslednjih sedam dana na 100.000 hiljada stanovnika.

Na prvom mestu je Gibraltar sa stopom smtrnosti 12, zatim Slovačka 11, Češka 10 i Crna Gora i Mađarska po sedam.

Stopa smrtnosti u Libanu, Majotu, Meksiku i Portugalu je po pet, a u Sjedinjenim Američkim Državam (SAD) četiri.

Andora je na prvom mestu u svetu po broju novih slučajeve infekcije korona virusom na 100.000 stanovnika, na drugom mestu je Gibraltar, a na trećem Crna Gora.

U Andori je registrovano 13.945 novooboljelih na 100.000 stanovnika, Gibraltaru 12.567, Crnoj Gori 11.719.

Na četvrtom mestu je Češka sa 11.188 novozaraženih na 100.000 stanovnika, zatim sledi San Marino sa 10. 536, Slovenija 8.995, Izrael 8.786 i sa Luksemburg sa 8.734 novozaražena, prenela je agencija Mina.

Izrael: Pola populacije primilo jednu dozu, 35 odsto dve

Izrael je jednom dozom vakcine protiv kovida-19 vakcinisao blizu 50 odsto od svojih 9,3 miliona stanovnika, izjavio je danas izraelski ministar zdravlja Julij Edelštajn.

U taj broj ubrojani su i Palestince iz istočnog Jerusalima, koji su bili uključeni u kampanju imunizacije koja je započela 19. decembra.

Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze nisu deo izraelske kampanje, prenosi Rojters.

Edelštajn je rekao da je 35 odsto izraelske populacije primilo obe doze vakcine Fajzer i dobilo takozvanu "zelenu propusnicu" koja im omogućava pristup mestima za razonodu koje zemlja postepeno otvara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.