Svet: Bez novih slučajeva u Kini, nova žarišta u SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2020, 08:27

Svet: Bez novih slučajeva u Kini, nova žarišta u SAD

U svetu je tokom jučerašnjeg dana evidentirano više od 104.000 novoobolelih od kovida-19, pa je ukupan broj potvrđenih slučajeva do sada premašio 5,6 miliona, saopšteno je iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Podaci Univerziteta Džons Hopkins iz SAD pokazuju da kovid-19 trenutno ima 5,81 milion ljudi, dok portal Wordometers prenosi da je virusom zaraženo 5,9 miliona osoba širom sveta.

Kako prenosi TASS, podaci SZO pokazuju da je broj preminulih od korona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << virusa tokom jučerašnjeg dana porastao za 4.200 i sada iznosi 353.000.

Severna i južna Amerika su najteže pogođene pandemijom, sa 2,6 miliona obolelih i 148.000 preminulih.

U Evropi je evidentirano oko dva miliona slučajeva i više od 177.000 preminulih.

Najviše obolelih od kovida-19 ima u SAD - 1.658.896, na drugom mestu je Brazil sa 391,222 slučaja, a na trećem Rusija sa 379,051 obolelim.

Kina bez novih slučajeva 

Kina danas nije prijavila nijedan novi slučaj korona virusa. Dan ranije su zabeležena dva slučaja, prenosi Rojters.

Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da je potvrđeno pet novih asimptomatskih slučajeva za 28. maj, što je manje od prethodnog dana, kada su prijavljena 23 slučaja.

Nova žarišta u Južnoj Koreji  vratila mere zaštite 

Nova žarišta u južnokorejskoj porestonici Seulu vlasti su proglasile "kriznom situacijom" i ponovo uvele pojedina ograničenja kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Zatvoreno je više od 200 škola, dok je ponovno otvaranje nekoliko stotina obrazovnih institucija odloženo.

Zdravstvene vlasti pozvale su građane da se tokom iduće dve nedelje pridržavaju preventivnih mera koje podrazumevaju fizičko distanciranje i pojačane mere opreza.

Parkovi i muzeji u Seulu i okolnim mestima su zatvoreni, a ljudi su pozvani da opet izbegavaju masovna okupljanja, prenosi BBC.

U Južnoj Koreji nije bilo policijskog časa, već su se vlasti oslonile na ličnu odgovornost građana i agresivno praćenje i testiranje.

Većina novih infekcija povezana je sa distributivnim centrom na severu grada.

Virus kovid-19 nađen je na cipelama i odeći radnika centra, a vlasti su zabrinute zato što je novo žarište blizu najnaseljenije oblasti.

Najmanje 56 novih slučajeva je registrovano u poslednja 24 sata, ali ipak manje nego dan ranije, kada je bilo najviše zaraženih u periodu od dva meseca - 79 novoobolelih.

Nova žarišta u SAD

U SAD se pojavljuju nova žarišta korona virusa, što izaziva zabrinutost da epidemija ulazi u novu fazu, izvestio je Njujork Tajms.

Epidemiološka situacija se stabilizuje i smiruje u Njujorku i Nju Džerziju, koji su bili žarište epidemije, ali broj novih slučajeva raste u državama Viskonsin, Alabama, Arkansaz, Kalifornija i Severna Karolina.

"Zabrinuti smo zbog situacije i pitamo se da li je ovo trend koji se kreće u lošem smeru", upozorava direktorka za prevenciju zaraznih bolesti na Univerzitetskoj klinici u Medisonu.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bez novih slučajeva koronavirusa u Kini

Izvor: B92, 29.Maj.2020

Kina danas nije prijavila nijedan novi slučaj koronavirusa.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.