Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Maj.2020, 15:05

Švedska možda mogla brže da reaguje na pandemiju

Švedska bi trebalo da izvuče pouke iz odgovora na pandemiju korona virusa, ocenio je jedan zvaničnik dodajući da je reakcija države možda mogla da bude "malo brža".

Šef Agencije za civilnu zaštitu Dan Eliason rekao je danas u jednom radio intervjuu da se posle velikih kriza uvek postavlja pitanje da li se reagovalo dovoljno brzo.

Njegov komentar usledio je pošto je ministarka zdravlja Švedske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Lena Halengren prošlog meseca rekla za nacionalnu televiziju na televiziji da ta zemlja "nije uspela da zaštiti svoje najstarije", da je to "neuspeh za društvo u celini" i da se mora izvući pouka iz toga.

Švedski mediji poslednjih nekoliko nedelja izveštvaju o velikom broju smrtnih slučajeva u staračkim domovima u kojima osoblje nastavlja da radi i pored nedostatka zaštitne opreme, ispoljavanja simptoma i mogućnosti da inficiraju korisnike domova.

U nekim domovima zabeležen je manjak osoblja jer su zaposleni odbili da rade ili im je rečeno da ostanu kod kuće zbog simptoma bolesti.

Švedska je imala realtivno blag pristup pandemiji korona virusa što je izazvalo međunarodnu pažnju. Bili su zabranjeni veliki skupovi ali su restorani i škole za mlađu decu ostali otvoreni, a građani su se uglavnom pridržavali preporuke vlasti da drže socijalnu distancu.

Prema zvaničnim podacima, Švedska je do sada registrovala više od 3.175 smrtnih slučajeva od 28. aprila, a 90 odsto njih bili su stariji od 70 godina.

Polovina je bila u staračkim domovima a još četvrtina je bila na kućnoj nezi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.