Đerlek: Narednih 7 dana još gore brojke, moramo da razmišljamo da li će imati ko da nas leči; Janković: Ako se ne budemo pridržavali mera ništa nam neće pomoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020, 04:13

Đerlek: Narednih 7 dana još gore brojke, moramo da razmišljamo da li će imati ko da nas leči; Janković: Ako se ne budemo pridržavali mera ništa nam neće pomoći

Šta još možemo da učinimo kako bi sačuvali naše zdravlje i ljudi oko nas, kao i zdravstveni sistem u našoj zemlji? Da li su osnovne poruke proširenje bolničkih kapaciteta i rasterećenje sistema, čekanje na vakcinu i što više testiranja? Epidemija koronavirusa iz dana u dan pravi crne rekorde i ono što smo najavili to se i dešava, izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja. 

"Ono što mene zabrinjava jeste da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ove crne brojke danas nisu sam vrh crnog talasa i možemo u narednih 7-10 dana očekivati još veći broj novooobolelih. Nažalost to podrazumeva punjenje bolnica, jedinica intenzivne nege i to kulminira većim brojem umrlih. Ja bih voleo da grešim, ali narednih 7-10 dana nas čeka ozbiljna borba. Mi se nećemo predati, pokušaćemo da iskoristimo sve kapacitete zdravstvenog sistema kako bi se oduprli ovom virusu koji je teži nego prvi i drugi talas. Zdravstveni sistem će pokušati da obezbedi svakom pacijentu mesto u bolnici", kazao je dr Đerlek, gostujući u emisiji "Sučeljavanje".

Na konstataciju da je to najveći strah da li će imati ko danas leči i da li ćemo imati gde da se lečimo dr Đerlek napominje da je pitanje da li će biti dovoljno kreveta besmislica i da moramo da razmišljamo da li će imati ko da nas leči.

"Moramo voditi računa o našim lekarima, herojima i tu moramo napraviti razliku između pravih heroja, jer nisu svi lekari heroji, ima i onih koji u ovom trenutku odustaju od ove teške borbe", dodao je on.

Na pitanje da li je krizni štab bio za to da se zatvaraju vrtići dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba, izjavio je da vrtići uopšte nisu bili deo predloga medicinskog dela kriznog štaba, zato što u ovom momentu rizik zaražavanja u vrtićima nije toliki sa jedne strane da bi to preteglo nad objektivnim problemom da tu decu neko mora da čuva ako vrtići ne bi radili.

"To nikako ne mogu biti bake i deke, roditelji koji rade ne mogu malu decu da ostave kod kuće a da ih niko ne čuva. Niži razredi osnovnih škola iz sličnog razloga nisu takođe bili u ovom trenutku za razmatranje na prelazak na online nastavu. Za više razrede osnovnih škola i srednje škole (u slučaju fakulteta to je preporuka) stanovišta smo da su se stekli uslovi da se pređe na nastavu na daljinu, mi ih ne zatvaramo, to je važno reći, one rade i radiće, ali u modelu nastave na daljinu", izjavio je dr Janković.

Na pitanje da li se razmišlja o potpunom zatvaranju kome su pribegle mnoge zemlje u okruženju on kaže da to uopšte nije bila tema niti ćemo o tome morati da razmišljamo ukoliko se ove mere sprovedu.

"Naglasak nije na potpunom zatvaranju niti na potpunoj zabrani kretanja. To se mnogo politizuje. Zabrana kretanja nije ono što je važno, važna je kontrola kontakata. Okupljanja su ono što hoćemo da svedemo na nasušnu potrebu. Ako to izvedemo apsolutno nam nije potrebno zaključavanje, ali s druge strane ove mere koje smo do sad doneli moraju potpuno da se sprovedu. Ako to uspemo ne treba nam zatvaranje, ako to ne uspemo onda nam ništa neće ni pomoći", dodao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SUČELJAVANJE: Korona u Srbiji: život na crnom talasu (RTV1 21.00)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020

Šta da radimo u situaciji kada nas stručnjaci upozoravaju da se epidemija razbuktava, i da je virus svuda oko nas? Kakav je plan države, i hoće li menjati taktiku ako nove mere ne uspore talas širena epidemije? Da li će „lokdaun“ biti jedino rešenje u situaciji kada su nam bolnice sve punije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.