Izvor: Radio 021, 02.Avg.2020, 16:45

Stanovnici Južne Koreje u strahu od korone peru i spaljuju novčanice da ih dezinfikuju

Zabrinuti stanovnici Južne Koreje u tolikom su strahu od zaraze virusom korona da mnogi među njima poslednjih pola godine stavljaju novčanice u mikrotalasne rerne ili mašine za veš, pritom ih uništavajući u nastojanju da ih temeljno "očiste" od virusa.

Centralna banka Južne Koreje objavila je da su stanovnici u proteklih šest meseci zamenili tri puta više oštećenih novčanica nego u istom periodu prošle godine, a veruje se da ih je većina uništena u nastojanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se novčanice dezinfikuju na potpuno neprikladan način - u mikrotalasnoj rerni ili mašini za veš.

Zvaničnik banke Rojtersu je rekao da ukupna vrednost oštećenih novčanica koje su između januara i juna vraćene u banku pošto su izgorele u mikrotalasnoj ili su oprane u mašinama iznosi 1,32 milijarde vona ili oko 1,1 milion dolara. Poređenja radi, u istom šeriodu prošle godine bankama su klijenti vratili novčanice u vrednosti od 480 miliona vona ili 400.000 dolara.

Navodi se da je banka u prvoj polovini 2020. bila prisiljena da uništi novčanice i kovanice u vrednosti od 2,69 milijardi vona.

Kao ekstreman primer "pranja" novca banka je navela slučaj klijenta kojeg su službenici nazvali Um. On je u banku došao kako bi zamenio 35,5 miliona vona koje je oštetio pošto ih je temeljno oprao u mašini za veš. Banka je uspela da mu zameniti samo 22,9 miliona vona, što znači da je izgubio 35 odsto novca.

Drugi slučaj odnosi se na osobu koju su nazvali Kim. Ona je u mikrotalasnu rernu zbog sterilizacije stavila 5,2 miliona vona. Ipak, šteta nije bila prevelika pa je banka Kim ipak zamenila veći deo novčanica.

Iz centralne banke su u martu obavestili javnost da sve novčanice koje svakodnevno stižu u tu ustanovu u svojevrsnom "karantinu" provode dve nedelje da bi, ukoliko je na njima prisutan virus, on nestao. Tek potom idu dalje u opticaj.

U sklopu borbe protiv virusa korona deo novčanica se iz mera predostrožnosti spaljuje i zamenjuje novim.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.