Stanivuković: Usmereni smo na oporavak od posledica pandemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2020, 16:59

Stanivuković: Usmereni smo na oporavak od posledica pandemije

"Program ekonomskih reformi (ERP) za period od 2021. do 2023. biće usmeren ka oporavku od posledica izazvanih pandemijom virusa korona, ali će obuhvatiti i srednjoročne reforme koje će taj oporavak učiniti održivim i izgraditi ekonomsku otpornost", izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković.

Stanivuković je napomenuo da je ERP najvažniji strateški dokument Vlade Srbije u ekonomskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama EU sa ciljem usklađivanja ekonomskih politika unutar Srbije, regiona i sa državama članicama Evropske unije.

Naveo je da je poseban deo ERP posvećen finansiranju strukturnih reformi.

Stanivuković je učestvovao na Uvodnom sastanku za izradu ERP održanom onlajn, kojim je formalno otpočeo sedmi ciklus izrade dokumenta ERP, na osnovu Smernica Evropske komisije i Preporuka E?OFIN Saveta za izradu ovog dokumenta iz maja ove godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Njagova važnost je ključna pre svega u pregovaračkom poglavlju 17 - Ekonomska i monetarna politika u kontekstu ispunjenja ekonomskih kriterijuma za članstvo u EU, ali i u drugim pregovaračkim poglavljima čiji glavni elementi su veoma opsežno obuhvaćeni ovim dokumentom, takođe, ima i sve veći značaj u programiranju IPA fondova", rekao je Stanivuković.

On je naveo da proces izrade ERP podrazumeva intenzivnu saradnju velikog broja institucija u Srbiji, a da je u tom procesu posebno značajna saradnja sa predstavnicima civilnog društva, stručnom javnošću, lokalnim nivoom, poslovnom zajednicom i socijalnim partnerima, kao i Narodnom skupštinom.

Kao i u prethodnim ciklusima, Stanivuković je rekao da će ceo proces izrade ERP biti usaglašen sa izradom Fiskalne strategije i budžeta Srbije za 2021. godinu.

Naglasio je da je Srbija zadržala snažan tempo privrednog rasta od 4,2 odsto u 2019. godini zbog jake domaće potražnje, posebno investicija, što je naglo prekinula pandemija, koja je usporila globalnu ekonomsku aktivnost i ukazala na potrebu za revidiranjem makroekonomskih i fiskalnih scenarija.

Napomenuo je da je zahvaljući odgovornoj ekonomskoj politici, vođenoj poslednjih nekoliko godina u Srbiji, značajno smanjen nivo javnog duga na oko 50 odsto BDP-a, a da je nezaposlenost dovedena na istorijski nizak nivo ispod 10 odsto.

Stanivuković je rekao i da četiri godine za redom imamo suficit u budžetu, a svi dobri makroekonomski rezulati su nam, dodaje, omogućili da krizu dočekamo spremni koliko je to moguće, i spremniji nego neke mnogo veće ekonomije u svetu.

On je istakao da je zahvaljujući tim rezultatima naša zemlja potpuno finansijski stabilna i može da izdrži finansijski teret paketa mera vrednih 5,1 milijardi evra što je 11 odsto BDP-a Srbije, te da mali broj zemalja u svetu može da se pohvali ovako značajnim paketom podrške privredi.

"Da se nije desila epidemija korona virusa, rast BDP-a bi u prvom kvartalu premašio šest odsto, a 2020. godina bi sigurno bila, u ekonomskom smislu, najuspešnija u našoj novijoj istoriji", rekao je Stanivuković.

Na uvodnom sastanku, između ostalog, govorilo se i o iskustvima u izradi ERP, kao i o svim predviđenim aktivnostima u vezi sa novim ciklusom izrade ovog dokumenta.

Program ekonomskih reformi Srbija izrađuje na godišnjem nivou kako bi obezbedila održiv i inkluzivan ekonomski rast, a u skladu sa strateškim ciljem smanjenja razvojnog jaza između domaće privrede i EU.

Kako je saopštilo Ministarstvo, sastanku su prisustvovali predstavnici svih institucija koje učestvuju u izradi ovog dokumenta, predstavnici Evropske komisije i Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao i predstavnici Centra za izuzetnost u finansijama (CEF) iz Slovenije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.